Svake godine 1.septembar rezervisan je za polazak učenika u školu. Posebno su tog dana uzbuđeni prvaci, koji prvi put sedaju u školske klupe. Opština Plandište i predsednik opštine obezbedili su poklon paketiće za sve prvake, kako bi im taj dan učinili lepšim.

Tom prilikom, predsednik opštine, Jovan Repac posetio je Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ u Hajdučici i Osnovnu školu „Jovan Sterija Popović“ u Velikoj Gredi kako bi lično prvacima uručio paketiće i poželeo im srećan početak školovanja. Prvaci su u razgovoru sa predsednikom otkrili zanimanja kojim bi voleli da se bave kad porastu, ali i u znak zahvalnosti izrecitovali poneku pesmicu. Takođe, predsednik opštine poručio je prvacima da moraju vredno da uče i rade domaće zadatke kako bi postigli dobar uspeh.

U drugim školama, ispred Opštine Plandište paketiće su uručili: Tatjana Đorđijevski, prosvetni inspektor, u Starom Lecu, Vladan Mladenović, zamenik predsednika SO, u Kupiniku i Velikom Gaju, Ana Marija Pintor i Dušan Ćurčić, odbornici u SO, u Jermenovcima i Baricama, odnosno u Miletićevu, dok je Mihaj Mikša, član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje, obradovao prvake u Margiti.

Za učenike Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Plandištu, školska godina počeće 11. septembra, zbog sanacije škole.