У Србији се већ дуже од 20. година сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана. Активности у оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима упозоравају јавност на штетне ефекте употребе дувана као и излагања дуванском диму.

Дуван је претња за сваку особу, без обзира на пол, старост, раsу, културни и образовни ниво. Он доводи до патње, болести, смрти и осирoмашује породице. Употреба дувана има огромну цену за националну економију због пораста трошкова за здравствену заштиту и смањења продуктивности рада. Он појачава неједнакост у здрављу и погоршава сиромаштво, јер најсиромашнији људи троше мање на основне потребе као што су храна, образовање, здравствена заштита.

Овогодишњи слоган Националног дана без дувана „ОДРАСЛИ ПУШЕ И МЕНЕ ГУШЕ“ посебно наглашава опасност којима су млади изложени удисањем дуванског дима из окружења. Изложеност дуванском диму узоркује бројне озбиљне болести, као што су: рак плућа, инфаркт миокарда, мождани удар, срчана смрт, настанак и погоршање астме и других обољења дисајних органа. Деца изложена дуванском диму чешће обољевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и имају чешће астматичне нападе који су јачег интензитета. Окружење без дуванског дима спречава започињање пушења и помаже пушачима у одвикавању од пушења, утиче позитивно на смањење разбољевања и смртности због пушења.

Закони којима се штите грађани од изложености дуванском диму и који штите здравље непушача су популарни, немају негативан утицај на пословање и охрабрују пушаче да престану да пуше.

Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму, па ефективна заштита подразумева потпуну елиминацију дуванског дима из сваког затвореног јавног и радног простора, јер само окужење 100% без дуванског дима може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима.

Патронажна служба
Дом здравља „1. Октобар“ Пландиште