Данас је почела Европска недеља мобилности која траје у периоду од 16.-22.09.2020. године и одвија се под слоганом „Изабери! Покрени се!“. Општина Пландиште се од ове године прикључила бројним европским градовима који од 2002. године, сваке године бројним активностима током једне недеље промовишу и фаворизују немоторизоване видове превоза у градовима и општинама у односу на аутомобилски саобраћај који користи фосилна горива, а све у циљу унапређења квалитета животне средине у урбаним срединама. У кампању промовисања здравих стилова живота и унапређења квалитета животне средине прошле године се укључило преко 3000 градова и општина из 50 држава Европе и света.

Европска недеља мобилности је манифестација чији је покровитељ Европска комисија, у Републици Србији овом акцијом координира Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Стална конференција градова и општина, у партнерству са градовима и општинама које обележавају Европску недељу мобилности.

Општина Пландиште ће токм Европске недеље мобилности организовати више активности које за циљ имају заштиту животне средине. Између осталих то су, Спортски дан за жене, такмичење у спретности вожње бицикла за ученике виших разреда и Ликовни и литерарни конкурс за ученике нижих разреда основних школа са територије општине Пландиште и пошумљвање ветрозаштитног појаса у Барицам на површини од 10,5 хектара.