ПРЕВЕНЦИЈА МАЛИГНИХ ТУМОРА

Према проценама Светске здраствене организације, оболевање од малигних болести, порасло је са 12,7 милиона у 2008. години, на 14,1 милиона људи у 2012. години, a до 2032.  године очекује се да ће оболевање порасти на 70%.

Превенција и рано откривање малигних болести има огроман јавно здраствени потенцијал и представља најефикаснији приступ контроли малигних  болести.

Нове смернице Светске здраствене организације имају за циљ да побољшају шансе за преживљавање људи који живе са раком, тако што ће усмерити здраствене службе да се фокусирају на рано дијагностиковање и лечење ове болести. Један од проблема је што се многи случајеви откривају касно.

У Србији су 2013. године донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и колеректалног рака. На скрининг рака дојке позивају се жене старости од 50 до 69 година. Мамогрфијски превентивни прегледи предвиђени су да се раде свим женама наведеног узраста на 2 године. Скринингом на карцином грлића материце обухваћене су жене између 25 и 64 године, које су позиване на превентивни гинеколошки преглед и Папа тест, једном у три године. Циљна група за тестирање на рак дебелог црева односи се на грађане оба пола старости од 50 до 74 године, који се једном у две године позивају на тестирање на скривено крварење у столици.

И даље један од значајних проблема у Србији представља и непрепознавање ризичног понашања и недовољно коришћење позитивних искустава из развијених земаља света у спровођењу програма превенције и раног откривања болести.

Рано дијагностиковање рака спашава животе и смањује трошкове лечења.

ПАТРОНАЖНА СЛУЖБА
ДОМ ЗДРАВЉА ПЛАНДИШТЕ