Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimoviće ia zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vukom Radojević danas, posetio registrovano poljoprivredno gazdinstvo za proizvodnju kozijeg mleka i sira, „Srećna koza“ Nebojše Joksimovića u Velikom Gaju gde je sa poljoprivrednicima iz opštine Plandište razgovarao o tome kako da unaprede svoju poljoprivrednu proizvodnju. Posebno je bilo reči o ratarstvu, voćarstvu , i stočarstvu u ovom kraju  kao i o podršci i podsticajnim sredstvima za mlade proizvođačke kao podstreku za ostanak i rad na selu.

Goste su, pored vlasnika gazdinstva , dočekali i predstavnici opštine Plandište, predsednik opštine Jovan Repac, predsednik SO Plandište, Endre Sabo sa svojim zamenicima, Goranom Donevskim i Vladanom Mladenovićem. Visoki gosti su  obišli gazdinstvo koje ima 140 muznih koza rase „alpino francuska“ koje od kozijeg mleka proizvodi više vrsta tvrdih sireva, sa dodacima sušenog paradajza, tartufa, borovnica, semena bundeve, piva i klasičnog sira kao i kriška sira koji se mogu naći u etno restoranima ali i prodavnicama zdrave hrane, uglavnou u Beogradu. Ono čime su posebno ponosni na gazdinstvu jeste jedan broj masnorepih ovaca rekao je Miloš Todorović . Inače, ova rasa se ređe uzgaja kod nas a tražena je za izvoz u Izrael, potvrdio je ministar Nedimović.

Na gazdinstvu „Srećna koza“ uzgajaju se i konji a u planu je da se u danima vikenda organizuje škola jahanja na čemu se intenzivno i ozbiljno radi.

U vezi sa današnjom posetom gazdinstvu „Srećna koza“ u Velikom Gaju , ministar Nedimović je rekao da je to  produkt svega onoga što zadnjih godinu i po dana u Ministarstvu pričaju i rade a sa željom da imaju proizvodnju mesa i mlaka na kućnom pragu . – Ne da imamo industrijsku proizvodnju nego mnogo ovako malih prerada, što smo omogućili našim propisima. Ja sam toliko zadovoljan što sam ovo video  jer je ovo bukvalno školski primer gde je na jednom mestu uspešno povezana proizvodnja , stočarstvo, prerada  i trgovina , rekao je ministar Nedimović.

Dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je reko da je „Srećna koza“ pravi primer dobre prakse kako mali poljoprivrednici mogu i moraju da se organizuju da naprave proizvode sa dodatnom vrednošću. –  Ono što smo zajednički zaključili  na sastanku sa poljoprivrednicima iz ovog ktaja jeste činjenica da mlađi poljoprivrednici slabije korite subvencije  Pokrajinskog sekretarijata , što ne bi smeli da dozvolimo. Poljoprivrednici  iz ovog kraja takođe moraju da aktivniji  jer je ove godine svega troje njih dobilo  subvencije za navodnjavannje i svega jedan  za podizanje novog zaasada višnje. – rekao je sekretar  Radojević.

Predsednik opštine, Jovan Repac je izrazio zadovoljstvo što su  opštinu istovremeno posetili i ministar i pokrajinski sekretar. Predsednik je takođe govorio o izuzetnoj saradnjni kako sa ministarstvom tako i sa Pokrajinskim sekretarijatom od kojeg je opština dobila 45 miliona dinara za rekostrukciju vodovoda u Plandištu. Miloš Todorović, nosilac gazdinstva je prisutnima rekao da je za stvaranje uslova na jedno gazdinstvo počinje da donosi prihoda, u koliko se korektno i pravilno radi, potrebno najmanje 5 godina intenzivnog  rada.