НЕМА ПОМЕРАЊА ТЕРМИНА ЗИМСКОГ ШКОЛСКОГ РАСПУСТА

Београд, 1. децембар 2021.

Чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић, саопштила је да је на данашњој седници тог тела донета одлука да се школски распуст не помера и да остаје од 31. децембра до 24. јануара.

Кисић Тепавчевић је на конференцији за новинаре након седнице Кризног штаба навела да је донета и одлука да се уведу ригорозније мере приликом уласка у Србију за путнике који долазе из Јужне Африке, Малавија, Мозамбика, Боцване, Лесота, Намибије и Зимбабвеа. Она је објаснила да Србија нема директне летове са овим земљама, али да ће се водити рачуна о путницима који преко других земаља долазе из тих земаља. Према њеним речима, ти путници ће на аеродрому радити ПЦР тест и у случају да су негативни биће у карантину 14 дана у месту пребивалишта, а након седам дана имају обавезу да ураде још један тест. У случају да су позитивни, како је пренела, биће пребачени у ковид амбуланту или болницу. Она је апеловала на грађане да се вакцинишу, и уједно изнела податке да је до данас првом дозом у нашој земљи вакцинисано 57 одсто свих пунолетних грађана, другом 54 одсто, а трећина бустер дозом.

Кисић Тепавчевић је истакла да је за нови сој коронавируса омикрон охрабрујуће то што га вакцине покривају и што нова мутација није толико опасна како је изгледала на први поглед. Прошло је мало времена од откривања новог соја, а оно што је узбунило стручну јавност јесте много већи број мутација на претходне измене, али није утврђено да изазива тежу клиничку слику и да се брже преноси, за шта постоје одређене индиције, подвукла је министарка.

Да ли су то мутације које ће утицати на клиничку слику и брзину преношења, не знамо. Чак и у ЈАР, где је регистровано више од 1.000 случајева, није забележен тежи случај, нагласила је она.

Према њеним речима, охрабрујуће је то што постојеће вакцине покривају и овај сој вируса. Министарка је, одговарајући на питање да ли ће нови сој вируса доћи код нас, истакла да је свесна да хоће, јер је читава земља једна велика целина, нагласивши и да не може да буде искључено да је он овде већ присутан.

Она је, када су у питању празници, објаснила да остају све мере предострожности које смо имали до сада, и упозорила на то да сви треба да се уздржимо од прослава на начин на који смо навикли.

Свако од нас мора да учини све, да апелује на пријатеље и познанике да се вакцинишу, јер једино уједињени можемо да победимо вирус, поновила је Кисић Тепавчевић.

Scroll to Top