SUBVENCIJE NAMENJENE PRIVATNOM SEKTORU

Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Vršac i opština Plandište organizovale su prezentaciju Javnih poziva Nacionalne službe, odnosno, predstavile aktivne mere politike zapošljavanja u 2019. godini.

Osim prestavnika organizatora prezentaciji su se u velikom broju odazvali predstavnici javnog sektora, malih i srednjih preduzeća i samostalnih trgovinskih radnji. U ime Nacionalne službe za zapošljavanje,  na prezentaciji su bila i dva člana Upravnog odbora Nacionalne službe za zapošljavanje, Dejan Pantelić i Dejan Paunović.

Prisutne je prvo pozdravila direktorica Filijale Vršac, Nataša Vulić, a nakon toga i predsednik opštine Plandište, Jovan Repac koji je zahvalio svim prisutnima koji su se odazvali pozivu i prisustvovali prezentaciji javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje. Predsednik je govorio o opadanju broja stanovnika u Plandištu o socijanom stanju stanovništva i istakao da svi privrednici, iako malobrojni, redovno izmiruju obaveze prema državi i opštini. Opština Plandište aktivno učestvuje u svim programima i merama aktivne politike Nacionalne službe, udružuje svoja sredstva u konkurisanju za javne radove.

Direktorica Filijale Vršac, Nataša Vulić je prisutnima iznela podatak o broju lica na evidenciji Filijale od kojih je 1092 na evidenciji Ispostave u Plandištu. Broj lica sa evidencije, poslednjih godina ima tendenciju opadanja. Tako je na kraju 2018.bilo 1472 lica manje nego 2017. godine. Što se tiče Plandišta,  čak  je 507 nekvalifikovanih, dok ih je sa srednjom stučnom spremom (3. i 4. stepen) 525 . Ostali su visoko obrazovana lica (60 lica). Najveći broj lica na evidenciji registrovan je u starosnoj dobi od 30 do 49 godina starosti. Od svih registrovanih lica 38,45 % su bez radnog iskustva.

Na prezentaciji je rečeno da su toku su javni pozivi koji se finansiraju iz republičkog budžeta. Konkursi su otvoreni do 29.11.2019. godine, odnosno do utroška sredstava. Što se tiče Subvencija za samozapošljavanje,  zahteve treba predati do 22. aprila 2019. a za Javne radove  do 29.03.2019. godine. O merama aktivne politike zapošljavanja govorile su Emanuela Marina Mohan i Slobodanka Božin dok je  subvencije Vlade APV, odnosno Pokrajnskog sekretarijata za privredu i turizam, predstavila Nevena Živković Šteković.