Шампиони безготовинског плаћања

Под слоганом Плати картицом и победи, првог јула 2019. стартовало је такмичење градова и општина Шампиони безготовинског плаћања које организују Канцеларија за ИТ и еУправу, у сарадњи с НАЛЕД-ом и уз подршку компанија Mastercard и Visa.

 

У такмичењу учествује 60 градова и општина са територије Републике Србије који су омогућили плаћање такси и накнада платним картицама на шалтерима. Победници ће бити изабрани према броју остварених плаћања картицом на шалтеру локалне самоуправе у односу на број становника, од 1. јула до 31. децембра.

Првопласирана локална самоуправа биће награђена дечијим игралиштем у вредности од 20.000 евра, пет првопласираних добиће интернет презентацију „У служби грађана“ у складу са стандардима интернет презентације Владе Србије, а првих 10 градова и општина плакету „Шампиони безготовинског плаћања“ која ће бити уручена на завршној конференцији у Београду.

Током трајања такмичења, за све оне који се одлуче да градске или општинске услуге плате картицом на шалтеру, обезбеђене су најниже провизије од 45 динара на уплате до 4.500 динара, односно 1% за уплате веће вредности.

Ранг листа локалних самоуправа биће објављивана на националном порталу посвећеном борби против сиве економије www.uzmiracun.rs. Податке о броју безготовинских трансакција у локалним самоуправама припремаће ITE и банке које уступају ПОС терминале – Комерцијална банка и Поштанска штедионица.

Безготовинске трансакције за грађане и привреду значе ниже трошкове плаћања, већу ефикасност и безбедност. Држава добија трансапарентније финансијске токове, прилику за боље убирање пореза и бржи економски развој, као и ниже трошкове јер су израда и чување готовине скупи.

Такмичење је једна од активности предвиђена новим Националним програмом за сузбијање сиве економије која је усмерена на смањење употребе готовине, имајући у виду да је кеш генератор нелегалне трговине и утаје пореза.

Овим путем подсећамо све грађане да у овом такмичењу учествује и наша Опшина Пландиште и да је на шалтерима Услужног центра омогућено да се путем платних картица плате све административне таксе (локлане и републичке), накнаде, порез на имовину и остале обавезе по основу локланих јавих прихода.

Истовремено, позивамо све грађане да што више плаћања обаве безготовински на шалетерима Услужног центра, јер је то једини начин да и наша Општина освоји једну од награда које нам омогућава Канцеларија за ИТ и еУправу.

Scroll to Top