Председник Покрајинске владе, Игор Мировић је у Дому за душевно оболела лица „1.октобар“ у Старом Лецу, заједно са Марком Благојевићем из Канцеларије за управљање јавним улагањима, покрајинским секретаром за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предрагом Вулетићем и председником општине Пландиште, Јованом Репцем у друштву домаћина, др Мирјане Вуковић, директорице Дома, обишао потпуно нови објекат који од 2012. није у функцији.

Покрајинска влада заједно са Канцеларијом за упарављање јавним улагањима издвојила је укупно око 44 милиона динара за изградњу и опремање новог објекта Дома за душевно оболела лица „1. октобар“ у Старом Лецу, који ће, како је најављено, наредних дана примити прве кориснике. Капацитет овог објекта је 55 корисника.

– Стање у овом Дому је задовољавајуће али није иделано. Договорили смо данас нове кораке у текућем одржавању али и припрему пројeката за даља улагања у овај дом. Покрајинска влада управља са 27 објеката социјалне заштите. Социјална заштита је изузетно важна друштвена област и неоходно је улагање у континуитету. План нам је да унапредимо програм социјалне заштите и да кориснцима помогнемо да им свакодневни живот буде садржајнији и лакши, рекао је приликом посете Дому у Старом Лецу, председник Мировић.

Марко Благојевић је у Лецу изјавио да је Кацеларија за управљање јавним улагањима реализовала у овој и у другим областима заједно са Покрајинском владом пројекте вредне 2 милијарде динара у 28 општина и градова у АП Војводини. У току су и радови вредни 2,4 милијарде динара и око милијарду динара радови где су набавке у току.

На месту монтажне зграде никла је потпуно нова, лепа зграда где ће бити смештено 55 корисника. Ми нећемо повећавати капацитет већ ћемо растеретити остале капацитете и тиме повећети стандард наших усуга. Захваљујући Покрајинском секретаријату успели смао да добијемо и средства за опрему, тако да је све комплетирано и зграда може да се користи. Захаваљујем се и Канцеларији за управљање јавним улагањима јер без њихове помоћи и помоћи општине Пландиште која је била координаор ових радова, не бисмо данас имали овако леп и функционалан објекат. Имали смо прилику да у душтву Председника Владе АП Војводине, Игора Мировића, Покрајинског секретата обиђемо установу и сагледамо што је у наредном периоду потребно да се поправи, догради и среди.  Предраг Вулетић је већ трећи пут у нашој Установи, откако су ови радови били  у току. Долазио је да се увери како се код нас ради, колико и шта нам треба. За последње 3 године, од Секретаријата смо обезбедили 20 милиона динара. Све то је  уложено у кровове, асфалитирања и уређење санитарних чворова, рекла је Мирјана Вуковић, директорка Дома у Лецу.

Јован Репац, председник општине Пландиште захвалио је свима који су помогли општини Пландиште и рекао да и једна мала општина може да напредује уз помоћ институција, републичких и покрајинских. Захваљујући великој помоћ Канцеларија за управљање јавним улагањима и Марку Благојевићу реализаована су 4 велика пројекта. Општина Пландиште је једна од најстаријих општина у Војводини и Србији, али као што се види, бринемо о свим нашим становницима, поготову за установе, рекао је Репац.

Што се тиче самог Дома у Лецу, он данас има преко 500 корисника не само са територије Војводине већ из целе Србије, чији се стандард подиже године у годину.  Општина то свакако да то не би могла сама да уради,  без помоћи. Велико Вама хвала што издвајате новчана средства, што сте препознали где је проблем и што смо у овом моменту, социјалу и сосцијални систем заштите подигли на много виши ниво него што је то било раније.

Догађају је присуствовао и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.