У Пландишту је данас (19.06.2020.) одржан 12. Пландиштански сајам привреде, пољопривреде и туризма и 6. Сајам социјаног предузетништва. Тема Сајма је била „Улога жена у задругарству Србије“. И ове године, Сајам је одржан под покровитељством Општине Пландиште. На званичном отварању Сајма били су присутни председник општине Пландиште, Јован Репац са својим најближим сарадницима, замеником, Гораном Доневским, помоћником, Душаном Ћурчићем и замеником председника СО Пландиште, Владаном Младеновићем.

Приликом отварања Сајма, председник Општине је у пратњи домаћина, Горана Микулића, председника Удружења „Планадијум“ обишао све излагаче међу којима је били и оних који редовно, већ дванаест година редовно присуствују овом Сајму који има традицију и континуитет.

Сајам је званично отворио Јован Репац, председник општине Пландиште који је рекао да су Сајмови потребни посебно мањим срединама јер је то прилика да се произвођачи и упознају да се упознају и нови производи а пре свега да се успотави сарадња ако се производе сродни или слични производи. Председник Удружења „Планадијум“, Горан Микулић је у вези са 12. Сајмом пољопривреде, привреде и туризма и 6. Сајмом социјалног предузетништва изјавио да у средини као што је Пландиште, не могу да направе специјализоване сајмове, обзиром да је Пландиште мало па је и ове године све стављено под један кров. Акценат је стављен, поред редовних излагача, на социјално предузетништво, односно на улогу жене у задругарству Србије. Микулић је рекао да га посебно радује што има излагача који већ 12 година заредом редовно долазе. Међу таквма предњачи произвођач паприке, Михаљ Марки из Каћа коме је и ове године хит била „паприка љута до бола!“. Ове године посетиоци су могли да виде и неколико кавеза са пернатом живином.

Поред Удружења и Актива жена, из општине Пландиште су на Сајму излагали Moмчило Ћалић (узгајивач чичоке и бамије), Вера Селаковић (ручно израђен накит), Љиљана Демше (сувенири), представници Дома за душевно оболела лица „1. Октобар“ Стари Лец и цвећара „Цвет“. Од гостију су била Удружења из Беле Цркве, Вршца и Алибунара. И ове године посетиоци Сајма могли су да дегустирају призводе Soyafood из Локава који је такође дуго присутан на овом сајму. Спонзори овогодишњег Сајма били су: агенција “Перфекта”, ЈП “Полет”, ДОО Полимер комерц” и МЗ Пландиште.

Домаћини су доследни себи и ове године посетиоце послужили свеже топљеним чварцима, хлебом са масти, паприком и сољу и укусним гулашем из казана којег је било за све посетиоце. Баш како је и обичај у Банату!