ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКЕТА „ЗАЈЕДНО ЗА ИНКЛУЗИВНУ ЗАЈЕДНИЦУ“ РОРС 17

УРАЂЕНО МНОГО ВИШЕ ОД ПЛАНИРАНОГ

Почетком децембра  у Темишвару је одржана Завршна конференција пројекта „Заједно за инкузивну заједницу“ РОРС 17, који је општина Пландиште реализовала током протеклих 18 месеци са партнерима из Румуније, Фоднацијом“Сперанца“ и Хуманитарном организацијом „Сачувајмо децу „(Save the children)филијала Темишвар.  Конференцију је званично отворила директорица Фондације „Сперанца“, Анка Менина Данћи.

Пре него што је менаџер пројекта, Себастијан Биланин говорио о реализацији и имплеманатцији пројекта, присутнима се обратио Владан Тадић, генерални конзул Републике Србије у Темишвару који је том приликом похвалио прекограничну сарадњу која доноси конкретну добит и бенефит пројектним партнерима али је изузетно значајно и можда много важније то што се успотављају  партнерске и пријатељске везе које могу да буду трајније од самог партнерства које може да престане завршетком пројекта. Владан Младеновић, заменик председника Скупштине општине Пландиште, званични представник Општине је у свом обраћању рекао да су проблеми општина које се граниче  слични . То су препознали партнери на пројекту што је допринело да се он успешно реализује и да се у међувремену успоставе изузетно добри пријатељски односи који превазилазе оквире пројекта. Заменик председника СО  Пландиште је посебно истакао да је на Промотивној конференцији рекао да ће бити задовољан ако пројека буде макар једном детету измамио осмех. На Завршној конференцији каже да се то десило много пута у току пројекта.  У име партнера  , присутнима који су директно или индиректно учествовали у бројним активностима  и реализацији пројекта су се обратиле и  Делиа Балнежан  и Родика Груjеску.

Менаџер пројекта је говорио о резулатаима који су остварени пројектом и рекао да су много већи од предвиђених . Захваљујући изузетном партнерству и међусобном разумевању, током пројекта је едукацију на тему инклузије деце прошло 82 просветна радника, 7 више од планираног броја. Такође, 968 деце је учествовало у радионицама на тему инклузије од којих је 317 деце из угрожених породица  а пројектом је било планирано укупно 500 деце, 250 из угрожених породица. На кампу у Бањи Херкулане који је трајао 7 а не 5 дана како је пројектом планирано, летос је било укупно 55деце, 25 више од планираних. Апсолитно су сви индикатори  испуњени,  неки премашени за 100 посто и Пројектни тим може бити задовољан реализацијом пројекта који се званично завршава 22.12. 2018. године.

О одрживости је речено да су представници културно уметничких друштава суседних, пограничних општина  из Маргите, Великог Гаја, Ливада и Банлока имала неколико заједничких наступа, да се деца дописују путем друштвених мрежа  и да ће се сарадња наставити и у наредном периоду.

Scroll to Top