Najveća sportska manifestacija u opštini Plandište, i u godini koja je na izmaku,  zasigurno je „Izbor sportiste godine za 2010.“. Ova manifestacija se održava već deceniju i po, bez prekida,sada u organizaciji Sportskog saveza opštine  a pod pokroviteljstvom opštine Plandište. Ideju i prva četiri izbora najboljih sportista u opštini ,organizovao je list „Oktobar“, odnosno sportska redakcija,  koji je kasnije organizaciju ove prestižne sportske manifestacije u opštini prepustio Sportskom savezu.

I ove godine, Sportski savez se opredelio za jedan moderniji i noviji koncept organizovanja ove manifestacije. Svečanost proglašenja najboljih sportista održana je u Sali bioskopa „Avala“.

Prisutne sportiste i ostale goste prvo je pozdravio predsednik Sportskog saveza, Jovica Selaković a zatim i Zoran Majkić, ispred lokalne samouprave.Predsednik opštine Plandište, Zoran Vorkapić, iz objektivnih razloga , prvi put u svom mandatu , nije prisustvovao proglašenju najboljih sportista u opštini.

I ove godine,najbolji sportisti birani su iz oblasti fudbala, karatea , šaha, košarke i odbojke od kojih dvoje nose titulu najboljih juniora i juniorke i najboljeg seniora i seniorke. Tradicionalno, proglašeni su i najbolji trener, sportski radnik, sportske nade i školska ekipa.Na ovogodišnjoj manifestaciji, dodeljeno je i jedno specijalno priznanje.

Za 2010. godinu žiri Sportskog saveza opštine Plandište u sastavu Jovica Selaković, predsednik i članovi Dušan Donevski, Miodrag Brezičanin, Radoslav Stefanovski, Milorad Stoilkovski i Milenko Ivančević, je odlučio da su, najbolja školska ekipa, ekipa OŠ“Dositej Obradović“ Plandište,najbolji sportski radnik , Vladimir Malijar, član FK „Hajdučica“ iz Hajdučice i  najbolji trener, Dragan Šipka, trener fudbalskog kluba“Sloga“ Plandište.

Specijalno priznanje uručeno je ženskoj fudbalskoj ekipi OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Hajdučice.

Sportske nade su ,u kategoriji fudbala Ivan Cvetković, član OFK „Plandište“, u karateu Lea Ćorda, karate klub „Agrobanat“ Plandište, u odbojci Marina Agbaba ,Odbojkaški klub „Plandište“, u košarci Marija Hohban, ŽKK „Sloga „ Plandište i u streljaštvu, Nenad Folćan, član strljačkog kluba „Hajdučica“ iz Hajdučice.

Za 2010. Godinu,  žiri je odlučio da titulu najboljih sportista u opštini ponesu, u juniorskoj konkurenciji , Ivan Nedimović, igrač Omladinskog fudbalskog kluba „ Plandište“ , najbolji junior i Jovana Stoilkovski, odbojkašića OK „Plandište“ ,najbolja juniorka .

U seniorskoj konkurenciji, najbolji sportisti u opštini Plandište ,ovoj godini , bili su, Đuro Vukomanović, igrač FK „Sloga“ Plandište, najbolji senior i Ana Radović, karatistkinja KK „Agrobanat“ Plandište,najbolja seniorka.

Najbolja sportska ekipa za 2010. Godinu je Omladinski fudbalski klub „Plandište“ iz Plandišta. Lep gest Sportskog saveza opštine Plandište jeste i obeležavanje važnih jubileja. Ove godine, jubilej proslavljaju  Fudbalski savez opštine, 45 godina postojanja i rada i OK „Plandište“ , 5 godina postojanja i rada.

U kulturno-umetnilčkom delu programa nastupali dve mlade talentovane učenice, Milica Pavlovski iz Plandišta, učenica niže muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda i Sanja Žigić iz Velike Grede, učenica muzičke škole „Josif Marinković“ u Vršcu.

Grujesku Rodika