Turizam Na turističkoj mapi Srbije i Vojvodine opština Plandište je prepoznatljiva po kaštelima i dvorcima nastalim krajem 19. početkom 20. veka. Dva dvorca (Dvorci porodice Danijel) su u vlasništvu Doma za duševno o bolela lica a ostali su u privatnom vlasništvu (dvorci Kapetanovo i Jagodić i kaštel Dunđerski).

U oblasti turizma, velike su mogćnosti za zajedničke projekte u partnerstvu javnog i privatnog sektora.

U opštini Plandište postoje lovačka, kinološka i ribolovačka udruženja. Lovačko udruženje „Brzava“ Plandište ima lovno područje od 36.000 ha, gde su zastupljene sledeće vrste divljači: srndać, zec, fazan, prepelica itd. Lovačko udruženje ima osam lovačkih domova. Na teritoriji opštine Plandište postoji pet poligona za gađanja glinenih golubova. Pored lovaca iz naše zemlje, dolaze i gosti i lovci iz Slovenije, Makedonije, Grčke, Slovačke, Nemačke i Francuske.

Mnoge kulturne manifestacije imaju višegodišnju tradiciju, ali su se i one relativno novije, nametnule kao značajan faktor turističke promocije opštine Plandište (npr. Rock Willage, Festival krajiške pesme i gradska slava „Sv. Rafailo Banatski). Mnoge kulturne manifestacije imaju višegodišnju tradiciju, ali su se i one relativno novije, nametnule kao značajan faktor turističke promocije opštine Plandište (npr. Rock Willage, Festival krajiške pesme i gradska slava „Sv. Rafailo Banatski). Po broju učesnika i posetilaca, neke manifestacije imaju veoma zapaženo mesto u regionu, pa i šire.

O turizmu u Opštini se stara Kulturno obrazovni centar „Vuk Karadžić“ Plandište.

Kontakt:

Related image   Direktor: Miroslav Petrović

  Adresa: Vojvode Putnika br. 38
Rezultat slika za icons png address Mesto: 26360  Plandište
  Telefon013/862-318
   E-pošta: kultura.plandiste@hotmail.com
Rezultat slika za icon clock   Radno vreme: 07.00-15.00

 

Više informacija o aktivnostima Kulturno obrazovnog centra „Vuk Karadžić“ Plandište možete pogledati na zvaničnoj facebook stranici ovde.


Dvorci

Dvorac “Kapetanovo”

Dvorac KapetanovoSagrađen je 1904. godine nedaleko od Starog Leca na kilometar od pura Vršac – Zrenjanin. Sagradio ga je ondašnji župan Botka Bela.

Dvorac je spratna zgrada, podužno orjentisana sa dvoslivnim krovom i tri zabata. Građen je u duhu pseudo-srednjovekovnog zamka i kao takav predstavlja redak primerak dvorca na teritoriji Vojvodine.

Dvorci ovakve vrste značajni su za društveno-istorijske i kulturne prilike tog vremena, a u odnosu na spomenički fond predstavljaju redak primerak dvorca na teritoriji Vojvodine.

 

Dvorac Dunđerskih u Hajdučici takozvani “Kaštel

Dvorac Dunđerski

 

Nalazi se u središtu dvestogodišnjeg parka. Sagradio ga je Lazar Dunđerski 1901. godine po ugledu na svoj dvorac u Čelarevu (Bačka). To je prizemna zgrada građena u klasicističkom stilu. Pod zaštitom je države kao spomenik kulture.

 

 

Dva dvorca u Starom Lecu

Plemića Pala i Janoša Danijela izgrađena 1897 i 1903. godine u klasicističkom stilu. Nalaze  se pod zaštitom države kao sopomenici kulture, a koristi ga Dom za duševno obolela lica “1. oktobar”.

Kaštel Stari Lec

Kaštel Stari Lec

 

 

 

 

 

 

Dvorac Jagodić

Dvorac je sagrađen na ivici šume 1835. godine, za Petra Jagodića. Od izgradnje pa sve do Drugog svetskog rata ostao je u posedu porodice Jagodić. Između ostalih dvoraca u Vojvodini, ovaj objekat ima stilske vrednosti, ali i istorijske, zbog porodice u čijoj je vlasništvu bio.

Porodica Jagodić je značajna za kulturnu istoriju srpskog naroda u Vojvodini. Jagodići su bili istaknuti čalnovi Matice srpske, pa se u Galeriji Matice srpske nalazi čak nekoliko njihovih portreta koje je naslikao Konstantin Danil. Dvorac pripada tipu poljskih dvoraca, oko njega je park, a i u dubini imanja se nalazi engleski park. Spomenik je kulture od velikog značaja i nalazi se u privatnom vlasništvu.

Zaštićena prirodna dobra

Stari park u Velikom Gaju

Veliki Gaj

Iz 18. veka, značajno prirodno dobro, na oko 5 hektara sa preko 20 vrsta drveća.
Od starih stabala interesantni su gorostasni primerci hrasta lužnajaka, veze, poljski jaseni, klenovi, mleče, mečija leska. Podigao ga je temišvarski plemić, Josif Malenica.

 

 

 

Park dvorca u Hajdučici

Hajdučica

Na 3,7 hektara je jedan od najočuvanijih vrednih predstavnika vrtne umetnosti sa početka 20 veka na teritoriji Vojvodine i Srbije uopšte. Tipičan je primer mešovitog stila koji je dominirao u vrtnoj arhitekturi toga vremena, nastalog kombinovanjem elemenata klsičnog i pejzažnog stila. U parku su sačuvani lepi primerci hrasta lužnjaka, bele topole, javora, klena srebrnaste lipe i mleče. Svrstan je u prirodno dobro od velikog značaja.

 

 

Park porodice Jagodić na salašu Jagodić

Jagodić

Je značajno prirodno dobro koji se prostire na površini od 8,6 hektara. Od starih stabala prisutno je nekoliko stabala crnih oraha, gledičije, crvenolisnih javora, hrastova lužnjaka.

Banat Etno

Etno kućaEtno kuća Matice slovačke u Hajdučici je otvorena 2010. godine na inicijativu Mesnog odbora Matice slovačke kako bi se, stari predmeti i narodna nošnja koju su u prošlosti koristili Slovaci u Hajdučici, sačuvali od uništenja. Zahvaljujući Beograđanki, poreklom iz Hajdučice koja je svoju rodnu kuću dala na besplatno korišćenje, hajdučičani su dobili priliku da stvore kutak gde uvek mogu da se okupe, da zapevaju, a pre svega da se iskreno druže.

Današnja Etno kuća sagrađena je u 20. veku, 1970. godine. Zidovi su od naboja, a kuća pokrivena crepom predstavlja autetičan primerak gradnje kuća u Hajdučici u to vreme. Ova kuća je jedna od poslednjih kuća u Hajdučici iz tog perioda i zbog toga je još značajnija.

Etno postavka u ovoj kući obeležava period posle I svetskog rata. Tu Vas dočekuju, izvorna hajdučička narodna nošnja i brojni predmeti koji su meštani Hajdučice koristili u svakodnevnom životu, počev od razboja, preslice i svog potrebnog alata i mašina tog vremena za preradu konoplje. Ali, tu su i obuća, krunjač, mustre za molovanje, fotografije, biblije stare više od sto godina.

Ako želite da probate domaće specijalitete slovačke kuhinje u autentičnom ambijentu stare slovačke kuće, uz zvuke slovaček igre i pesme i dobru kapljicu iz Južnog Banata, dođite u Hajdučicu u Etno kuću!

Kontakt:
Vladimir Huđec
Telefon: 013/864-159, 063/88 27 508
Adresa: Masarikova br. 49
E-mail: dhudjec@open.telekom.rs

Manifestacije

Rok festival – Rock Village u Banatskom Sokolcu

RockvillaBob Marleyge je muzički festival koji na jednom mestu objedinjuje različite muzičke pravce, od rock, funk, blues, reggea, pa sve do popularnog elektronskog zvuka. Od 2005. godine, uspešnom organizacijom, ovaj festival u Banatskom Sokolcu okuplja sve više zainteresovanih posetilaca iz Srbije i regiona, koji uživaju u raznovrsnom programu na tri stage-a. Značaj i veličina festivala je što, pored zvučnih imena iz muzičke produkcije, daje priliku i početnicima da pokažu svoje umeće. Pored muzičkog dela programa, organizuju se i dodatne manifestacije kao što su druženja bajkera, Rockvillage kamp, različite izložbe i likovne kolonije, takmičenje u brzom ispijanju piva, itd. Veliku atrakciju festivala predstavlja statua proslavljenog muzičara Boba Marlija, koja je postavljena 2008. godine u dvorištu osnovne škole ”Jovan Sterija Popović” gde se sam festival i održava u avgustu svake godine.

 

Festival ”Krajiški biseri” u Plandištu

Krajiški biseriZavičajno udruženje Krajišnika ‘’Nikola Tesla’’ iz Plandišta godinama organizuje festival pod nazivom ‘’Krajiški biseri’’ u Plandištu. Od 2010. godine ovaj festival je na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine kao veoma značajnog za očuvanje i negovanje tradicionalnog načina pevanja Srba Krajišnika. Početkom oktobra takmičari iz svih krajeva u narodnim nošnjama pokazuju svoje pevačko umeće bez muzike ili uz pratnju nekog narodnog instrumenta. Na kraju festival proglašavaju se tri najbolje grupe.

 

„Hajka na lisicu“ u Margiti

Hajka na lisicu

”Hajka na lisicu” u Margiti je događaj koji se održava krajem januara i početkom februara. Na preglednom ravničarskom terenu ispresecanom malim kanalima lovci iz svih krajeva dolaze na druženje i lov. Početak lova se tradicionalno započinje banatskim doručkom, a završava lovačkim gulašom.

 

 

Savezna izložba pasa u Velikoj Gredi

Kinološko društvoNa terenima sportskog centra ”Mladost” u Velikoj Gredi tradicionalno se organizuje nacionalna izložba pasa svih rasa. Već nakon nekoliko godina organizovanja, zauzima veoma bitno mesto u kinološkom svetu i poseti je veliki broj odgajivača pasa kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Najčešće se održava krajem juna meseca i njena glavna prepoznatljivost je to što se održava noću.

 

 

 

„Naj pita“ u Plandištu

Naj pitaManifestacija posvećena jednoj od omiljenih poslastica – piti, organizuje se u Plandištu u prvoj nedelji decembra. U organizaciji Udruženja invalida rada i Aktiva žena iz ovog mesta, manifestacija poprima sve veći broj učesnika iz Vojvodine, Srbije, ali i Rumunije. Na kraju programa se biraju tri najukusnije pite koje dobijaju prigodne nagrade.

 

 

„Sve od šljive“ u Hajdučici

 Sve od šljiveU organizaciji udruženja žena ”OKO” u Hajdučici se organizuje gastronomska manifestacija ”Sve od šljive”. U pitanju je takmičenje u najrazličitijim jelima i poslasticama od ovog voća, počev od knedli pa sve do nezaobilaznog kompota. Manifestacija se održava u septembru.

 

Međunarodna turističko – sportska manifestacija “Dani ribara Janošik – Jermenovci”

Dani ribaraDvodnevna međunarodna turističko – sportska manifestacija ”Dani ribara Janošik – Jermenovci” godinama se održava na kanalu Dunav Tisa Dunav koji graniči dva mesta Jermenovce i Janošik, a samim tim i dve opštine, Alibunar i Plandište. Ovaj događaj okuplja strastvene ribolovce svih uzrasta i omogućava nadmetanje u više disciplina i to: takmičenje seniora u lovu ribe na plovak, takmičenje juniora, kao i međunarodno ekipno takmičenje u lovu ribe na plovak koje okuplja veliki broj takmičara iz regiona. Takođe, ništa manje važno takmičenje je u kuvanju riblje čorbe koje nekada broji i preko 100 učesnika. Manifestacija se održava svake godine u prvoj nedelji septembra.