Početna
Zvanična prezentacija opštine Plandište

Banat etno

Etno kuća Hajdučica

Etno kuća Matice slovačke u Hajdučici je otvorena 2010. godine na inicijativu Mesnog odbora Matice slovačke kako bi se, stari predmeti i narodna nošnja koju su u prošlosti koristili Slovaci u Hajdučici, sačuvali od uništenja. Zahvaljujući Beograđanki, poreklom iz Hajdučice koja je svoju rodnu kuću dala na besplatno korišćenje, hajdučičani su dobili priliku da stvore kutak gde uvek mogu da se okupe, da zapevaju, a pre svega da se iskreno druže.

Današnja Etno kuća sagrađena je u 20. veku, 1970. godine. Zidovi su od naboja, a kuća pokrivena crepom predstavlja autetičan primerak gradnje kuća u Hajdučici u to vreme. Ova kuća je jedna od poslednjih kuća u Hajdučici iz tog perioda i zbog toga je još značajnija.

Etno postavka u ovoj kući obeležava period posle I svetskog rata. Tu Vas dočekuju, izvorna hajdučička narodna nošnja i brojni predmeti koji su meštani Hajdučice koristili u svakodnevnom životu, počev od razboja, preslice i svog potrebnog alata i mašina tog vremena za preradu konoplje. Ali, tu su i obuća, krunjač, mustre za molovanje, fotografije, biblije stare više od sto godina.

Ako želite da probate domaće specijalitete slovačke kuhinje u autentičnom ambijentu stare slovačke kuće, uz zvuke slovaček igre i pesme i dobru kapljicu iz Južnog Banata, dođite u Hajdučicu u Etno kuću!

 

Kontakt:

Vladimir Huđec

Telefon: 013/864-159, 063/88 27 508

Adresa: Masarikova br. 49

E-mail: dhudjec@open.telekom.rs

 

FOTOGRAFIJE

 

Štampajte 8. sep 2015.