Početna
Zvanična prezentacija opštine Plandište

Manifestacije

Rok festival – Rock Village u Banatskom Sokolcu

Rockvillage je muzički festival koji na jednom mestu objedinjuje različite muzičke pravce, od rock, funk, blues, reggea, pa sve do popularnog elektronskog zvuka. Od 2005. godine, uspešnom organizacijom, ovaj festival u Banatskom Sokolcu okuplja sve više zainteresovanih posetilaca iz Srbije i regiona, koji uživaju u raznovrsnom programu na tri stage-a. Značaj i veličina festivala je što, pored zvučnih imena iz muzičke produkcije, daje priliku i početnicima da pokažu svoje umeće. Pored muzičkog dela programa, organizuju se i dodatne manifestacije kao što su druženja bajkera, Rockvillage kamp, različite izložbe i likovne kolonije, takmičenje u brzom ispijanju piva, itd. Veliku atrakciju festivala predstavlja statua proslavljenog muzičara Boba Marlija, koja je postavljena 2008. godine u dvorištu osnovne škole ”Jovan Sterija Popović” gde se sam festival i održava u avgustu svake godine.

 

Međunarodna turističko – sportska manifestacija “Dani ribara Janošik – Jermenovci”

Dvodnevna međunarodna turističko – sportska manifestacija ”Dani ribara Janošik – Jermenovci” godinama se održava na kanalu Dunav Tisa Dunav koji graniči dva mesta Jermenovce i Janošik, a samim tim i dve opštine, Alibunar i Plandište. Ovaj događaj okuplja strastvene ribolovce svih uzrasta i omogućava nadmetanje u više disciplina i to: takmičenje seniora u lovu ribe na plovak, takmičenje juniora, kao i međunarodno ekipno takmičenje u lovu ribe na plovak koje okuplja veliki broj takmičara iz regiona. Takođe, ništa manje važno takmičenje je u kuvanju riblje čorbe koje nekada broji i preko 100 učesnika. Manifestacija se održava svake godine u prvoj nedelji septembra.

 

 

Hajka na lisicu u Margiti

”Hajka na lisicu” u Margiti je događaj koji se održava krajem januara i početkom februara. Na preglednom ravničarskom terenu ispresecanom malim kanalima lovci iz svih krajeva dolaze na druženje i lov. Početak lova se tradicionalno započinje banatskim doručkom, a završava lovačkim gulašom.

 

 

 

 

Savezna izložba pasa u Velikoj Gredi

Na terenima sportskog centra ”Mladost” u Velikoj Gredi tradicionalno se organizuje nacionalna izložba pasa svih rasa. Već nakon nekoliko godina organizovanja, zauzima veoma bitno mesto u kinološkom svetu i poseti je veliki broj odgajivača pasa kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Najčešće se održava krajem juna meseca i njena glavna prepoznatljivost je to što se održava noću.

 

 

 

Sve od šljive u Hajdučici

U organizaciji udruženja žena ”OKO” u Hajdučici se organizuje gastronomska manifestacija ”Sve od šljive”. U pitanju je takmičenje u najrazličitijim jelima i poslasticama od ovog voća, počev od knedli pa sve do nezaobilaznog kompota. Manifestacija se održava u septembru.

 

 

 

 

Naj pita u Plandištu

Manifestacija posvećena jednoj od omiljenih poslastica – piti, organizuje se u Plandištu u prvoj nedelji decembra. U organizaciji Udruženja invalida rada i Aktiva žena iz ovog mesta, manifestacija poprima sve veći broj učesnika iz Vojvodine, Srbije, ali i Rumunije. Na kraju programa se biraju tri najukusnije pite koje dobijaju prigodne nagrade.

 

 

 

 

Festival ”Krajiški biseri” u Plandištu

Zavičajno udruženje Krajišnika ‘’Nikola Tesla’’ iz Plandišta godinama organizuje festival pod nazivom ‘’Krajiški biseri’’ u Plandištu. Od 2010. godine ovaj festival je na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine kao veoma značajnog za očuvanje i negovanje tradicionalnog načina pevanja Srba Krajišnika. Početkom oktobra takmičari iz svih krajeva u narodnim nošnjama pokazuju svoje pevačko umeće bez muzike ili uz pratnju nekog narodnog instrumenta. Na kraju festival proglašavaju se tri najbolje grupe.

 

 

 

 

Štampajte 17. sep 2015.