Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave apeluje na važnost učešća svih nas u borbi protiv sive ekonomije. Vlada Srbije je 2017. i 2018. godinu proglasila za godine borbe protiv sive ekonomije u kojima se, između ostalog, organizuje edukativna kampanja u kojoj će država uz podršku privrede raditi pa unapređenju poreske kulture, jačanju poreskog morala i podizanju svesti građana da redovnim izmirivanjem poreza zajedno gradi bolje i odgovornije društvo. Jedna od 68 mera iz Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije je i nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ koja je u prve tri nedelje naišla na veliko interesovanje građana.

Želeli smo da pokrenemo građane da nam se pridruže u kampanji i zato smo formirali vredan nagradni fond. Nakon početnog interesovanja, trenutak je da našim građanima predočimo da se učešćem u nagradnoj igri oni ne bore samo za sebe i potencijalne vredne nagrade, već i za grad, odnosno opštinu u kojoj žive, kroz takmičenje opština i gradova koje je startovalo uporedo sa nagradnom igrom. Aktivnim učešćem građani se bore da njihova lokalna samouprava dobije besplatnu zonu bežičnog niterneta uz druge vredne nagrade i prednosti za sredinu u kojoj žive.

Želimo lično da apelujemo na žitelje, a pre svega preduzetnike i ugostitelje, da poštuju zakone Republike Srbije, izdaju fiskalne račune za svoju robu i usluge i učestvuju u nagradnoj igri i da istaknemo da svaki dinar utajenog poreza znači manja ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu, javne usluge i sve ono što čini jednu zemlju dobrim mestom za život, a lokalnu samoupravu njenom kvalitetnom osnovnom jedinicom. Procenjeno je da Srbija dnevno gubi oko 8 miliona evra usled sive ekonomije i ovome zajedno moramo stati na put.

Iskreno se nadamo da će se stanovnici Vaše lokalne samouprave aktivno uključiti u kampanju i da će Vaša lokalna samouprava biti dobar primer građanskog aktivizma u zajedničkoj borbi da izgradimo bolje društvo za sve, što je naš zajednički cilj.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu
Ana Brnabić, ministar