Zbog novonastale situacije i pojave Afričke Kuge svinja (u daljem tekstu AKS) u nama susednoj Rumuniji, obaveštavamo Vas da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu preduzeo aktivnosti u cilju sprečavanja širenja AKS na teritoriji naše zemlje.

AKS je veoma opasna i zarazna bolest koja se ne leči, ne postoji vakcina. Uginjavaju sve obolele svinje bez obzira na kategoriju. U slučaju pojave zaraze kod i jedne svinje ubijaju se sve obolele svinje u gazdinstvu. Ekonomske štete su ogromne.

Na nivou Uprave za veterinu formiran je Nacionalni Krizni Centar, stručni tim i tim za praćenje kretanja i sprečavanje pojave bolesti na teritoriji Republike Srbije u ugroženim pograničnim delovima zemlje. Izdat je nalog o formiranju Regionalnog Kriznog centra koji u svom sastavu ima i predstavnike iz Lokalnog Kriznog Centra iz svih opština iz Južnobanatskog Upravnog Okruga. Veterinsarski inspektori, veterinari i epizootiološka služba u Južnobanatskom okrugu u skladu sa rizikom o širenju zaraze na teritoriji naše zemlje od 10.08.2017. godine postupa u skladu sa dobijenim nalogom iz Uprave za veterinu.

Za sve informacije možete se obratiti predstavniku lokalne samouprave Brdar Zoranu – 062/80-98-646 (kancelarija broj 2, opštinske uprave Plandište),  Savkov Savi – 062/88-63-516 (Veterinarska stanica „ARS VET“) ili Veterinarskoj inspekciji Cesnak  Željku – 064/86-80-345 (kancelarija broj 3, opštinske uprave Plandište).

Kompletan Informator možete pogledati ovde.

Uputstvo za vlasnike možete pogledati ovde.