Протоколи о сарадњи градова и општина у сливу Велике Мораве и сливу горњег Дунава – Банатски водотокови потписани су 22. фебруара 2018. године у Скупштини града Београда. Сарадња локалних самоуправа успостављена је у циљу смањења ризика и превенције последица елементарних непогода.

Иначе, идеју о удруживању градова и општина подржали су: Министарство за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС), Стална конференција градова и општина (СКГО), Канцеларија за управљање јавним улагањем (КУЈУ) и Програм Уједињених нација за развој (УНДП).  Сарадња и удруживање градова и општина огледа се у: области превенције, едукације и реаговања у ванредним ситуацијама; припреми заједничких стратешких и планских докумената из области управљања ризицима; коришћењу материјално – техничких средстава и отклањању последица елементарних непогода и несрећа уколико до њих дође.

Протоколи о сарадњи обухватили су 12 општина и градова дуж слива Велике Мораве (Крагујевца, Јагодине, Пожаревца, Баточине, Раче, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Жабара, Параћина, Свилајнца, Варварина и Ћићевца) и 19 локалних самоуправа у сливу горњег Дунава – Банатски водотоци (Аде, Алибунара, Беле Цркве, Вршца, Житишта, Зрењанина, Кањиже, Кикинде, Ковачице, Ковина, Нове Црње, Новог Бечеја, Новог Кнежевца, Опова, Панчева, Пландишта, Сенте, Сечња и Чоке).

У име општине Пландиште, протокол о сарадњи потписао је Горан Доневски, заменик председника Општине.

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе рекао је да су нас катастрофалне поплаве 2014. и 2016. године натерале да се суочимо са нашом неспремношћу за такве ванредне ситуације, као и да разумемо последицу неинвестирања у одбрамбене капацитете. Ружић је поручио да ће бити направљен одговарајући законски оквир за ту сарадњу дуж сливова, а посебно у погледу располагања људским и финансијским ресурсима за међуопштинску сарадњу.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић је рекао да су протоколи историјски документ и да је веома важно окупити градове и општине, који треба да са општинског нивоа дају сигнал Влади да су општине прве које су изложене ризицима и које су на удару.

Заменица директора Канцеларије за јавна улагања Сандра Недељковић је рекла да локалне самоуправе треба да буду спремне да пруже први одговор у ванредним ситуацијама, јер ако то не ураде онда ни државни органи на националном нивоу то не могу да ураде. Истакла је и да се брзим реаговањем са локала доста смањује штета, као и да се и када нема елементарних непогода мора константно радити на превенцији и улагати.

Предраг Марић, помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације истакао је да после дуго година Сектор за ванредне ситуације није више сам у тој причи и да МУП подржава иницијативу удруживања општина. Он је истакао да Сектор улази у фазу квалитетног опремања и унапређења рада, са циљем да се претвори модерну европску службу, као и да постоји подршка Владе и министра полиције Небојше Стефановића.

Душанка Голубовић, председница СКГО и градоначелница Сомбора је овом приликом изјавила да без међуопштинске сарадње није могућа ефикасна превенција, али ни борба са последицама непогода. Она је подсетила да је прошле године 25 општина из слива Западне Мораве и Слива Колубаре закључило протоколе о сарадњи, а да у наредном периоду СКГО очекује да ће сарадњу успоставити и локалне самоуправе у сливу доњег Дунава, горњег Дунава – Бачки водотокови, као и на дринском сливу. Председница СКГО је посебно апострофирала да се очекује да ће ове године бити направљен и институционални оквир за сарадњу локалне самоуправе у овој области.

Заменица сталне представнице УНДП у Србији Стелиана Надера је навела да та организација подржава ову врсту иницијативе и удруживање општина.

На свечаности је обележена и годишњица потписивања протокола о сарадњи градова и општина слива Западне Мораве и слива Колубаре и представљени резултати те иницијативе, реализоване са идејом смањења ризика и превенције последица елементарних непогода.