ГЕНЕРАЛИ КОНЗУЛ РЕПУБЛИКЕ СЛОВЕНИЈЕ У ОПШТИНИ ПЛАНДИШТЕ

Захваљујући Националном савету словенчке националне мањине у Србији и Удружењу Словенаца у Јужном Банату „Логарска долина“ Панчево, генерални конзул Републике Словеније у Србији, Примож Крижај је званично посетио месну заједницу Велика Греда, односно подружницу Удружења „Логарска долина“ у Великој Греди и том приликом уручио држављанства, односно сертификате за добијање држављана на основу којих ускори стижу и словеначки пасоши за четири најмлађа суграђана, словеначког порекла.

Захваљујући Влади Републике Словеније, ови малишани и сви заинтересовани који нису словеначког порекла моћи ће у Великој Греди да уче словеначки језик. На свечаности уручења сертификата за добијање дежављанства, поред родитеља деце били су присутни и чланови Савета МЗ Велика Греда, чланови подружнице „Логарска долина“ и представник ОШ „Јован Стерија Поповић“ из Велике Греде. Госте је дочекао и поздравио Ивица Бркић, председник села.

Након тога, генерални конзул Републике Словеније је, заједно са Јосифом и Кристином Вебер, председником и секретаром Удружења Словенаца „Логагарска долина „ Панчево, званично посетио и Општину Пландиште. Госте су примили Јован Репац, председник општине, Горан Доневски и Владан Младеновић, председник и заменик председника Скупштине општине Пландиште. У оквиру посете одржан је радни састанка којем су присуствивали и чланови Савета МЗ Велика Греда где се разговарало о могућности будуће сарадње са општином Пландиште, не само у области кутуре и спорта већ и шире.

Конзул Републике Словеније у Београду је том приликом изразио задовољство због посете Великој Греди и Општини Пландиште. Ове посете су у оквиру пројекта посета свим Удружењима Словенаца у Србији и Војводини. У Великој Греди су подељена држављанства за децу која имају словеначко порекло. Председник општине, Јован Репац је о овој посети рекао да општини овакав вид посете много значи јер, иако мала, општина Пландиште има разумевања за све нације које живе на њеној територији и да их помаже што ће чинити и надаље. Што се тиче сарадње, Општина Пландиште се нада бољој економској и привредној сарадњи.

Scroll to Top