ODOBRENI PROJEKTI ZA CIVILNA DRUŠTVA, CRKVE I VERSKE ZAJEDNICE

 

Poslednja, 107. sednica Opštinskog veća opštine Plandište održana je danas (utorak,  30.04.2019. godine). Na dnevnom redu sednice kojom je predsedavao predsednik Opštine, Jovan Repac ukupno je bilo 8 tačaka.

Posle usvajanja zapisnika sa 104, 105. i 106. sednice Opštinskog veća Opštine Plandište većnici su prvo razmatrali i utvrđivati Predlog Rešenja o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa koja realizuju organizacije civilnog društva na području opštine Plandište za 2019. godinu. Uokviru ove tačke je rečeno da su učesnici konkursa bili podeljeni po aktivnostima. Tako je za podsticanje i razvoj kulturno umetničkog stvaralaštva, istraživanje, zaštitu i korišćenje kulturnih dobara i podsticanje međunarodne kulturne saradnje sredstava za realizaciu projekata dobilo 15 KUD-ova i udruženja. Za aktivnosti unapređenja sistema socijalne zaštite, konkurisalo je i dobilo sredstva 11 udruženja i klubova. Za aktivnosti kojima se podstiče lokalno ekonomski razvoj u opštini i povećanje zaposlenosti konkurisalo je samo jedno uduženje. Za akrivnosti koje doprinose razvoju turističkog potencijala konkurisalo je 4 udrženja. Za aktivnosti koje imaju za cilj očuvanje životne sredine konkurisalo je takođe 4 udruženja. Za aktivnosti omladinskih organizacija koje imaju za cilj povećanje omladinskog aktivnizma konkurisalo je 6 klubova.  Nakon toga, većnici su usvojili i Predlog Rešenja o dodeli sredstava crkvama i verskim zajednicama u opštini Plandište za 2019. godinu. U okviru ove tačke je rečeno da je za dodelu oveih sredstava konkurisalo 15 crkava i verskih zajednica i da je za . Na 107.sednici Opštinskog veća,  većnici su razmatrali i usvojili Predlog Rešenja o odobravanju finansijske pomoći za realizaciju projekta od nacionalnog značaja – snimanje dugometražnog igranog filma „SVETOZARJE SRPSKO“ u produkciji kuće „Zillion film“ u izvršnoj produkciji „Košutnjak film“ d.o.o. iz Beograda kao i  Predlog Rešenja o upotrebi tekuće budžetske rezerve za realizaciju projekta od nacionalnog značaja – snimanje dugometražnog igranog filma „SVETOZARJE SRPSKO“ u produkciji kuće „Zillion film“ u izvršnoj produkciji „Košutnjak film“ d.o.o. iz Beograda. Na sednici je rečeno da je projekat podržao i Pokrajinski sekretarijaz za kulturu, javno informisanje iodnose sa verskim zajednicama i da iza njega stoji i Odbor za obeležavanje sogodišnjice prisajedninjenja, u nastojanju da se  sačuvaju od zaborava , istaknu i obeleže najvažniji događaji i velikani koji su u prošlosti presudno uticali na život srpskog i drugih naroda na teritoriji današnje Vojvodine, na stvaranje Vojvodine i njenu dalju istorijsku sudbinu.

Većnici su usvojili i Predlog Zaključka o usvajanju Procene ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća na teritoriji opštine Plandište, nakon što je ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Sektor za vanredne situacije donelo Rešenje o davanju saglasnosti Opštinskoj upravi Plandište na ovaj dokument.  Kao pretposlednju tačku 107. sednice Opštinskog  veća, većnici su usvojili i Predlog Zaključka o usvajanju Druge izmene i dopune Plana javnih nabavki za 2019. Godinu. U okviru ove tačke je rečeno da je do izmeno došlo zbog tri nove nabavke  a li i da se vršie izmene u jednom broju javnih nabaki.

Poslednja tačka bila su tekuća pitanja.