Zahvaljujući brzoj intervenciji Opštine Plandište i Centra za socijalni rad, braća, Mihalj i Jožef Makai iz Starog Leca dobili su kuću za stanovanje, nakon što im se, krajem decembra prošle godine, srušila kuća u kojoj su do tada živeli. Tu kuću je dobio njihov otac kao čobanin sela. Za slučaj braće Makai saznalo se vrlo brzo, zahvaljujući Ferencu Lerincu koji je na društvenim mrežama oglasio srušenu kuću. Tako je sve i počelo. Komšije, Jožef Guljaš i bračni par, Gordana i Šandor Njergeš započeli su akciju za pomoć braći Makai.

Prvo su se obratili Centru za socijalni rad, a zatim i Opštini Plandište, da pomognu u nalaženju novog, uslovnijeg smeštaja za Mihalja i Jožiku. U izuzetno kratkom roku, za svega par dana, Opština je uspela da montažnu kuću koja je u njenom vlasništvu a koja je baš tih dana ostala bez stanara, ustupi Centru, odnosno braći Makai na korišćenje. Od dana kada su saznali da više ne mora da borave u srušenoj kući i strepe da li će preživeti noć, u životu Jožike i Mihalja, sve je počelo da se menja, na bolje.

Ovoj izuzetno humanoj akciji pridružili su se i drugi meštani, ljudi voljni da pomognu drugima u nesreći. Među prvima je bio i Milana Tošića, vlasnik „Trgobana doo“, rodom, iz Starog Leca koji je momcima poklonio televizor i pod povoljnijim uslovima omogućio kupovinu „smederevca“ koji je zimus itekako grejao. I ogreva je bilo jer su se za to pobrinuli Rade Tasić i Javorka Ivkov iz Plandišta. Od dana preseljenja u kuću, Dom za duševno obolela lica iz Starog Leca, braći Makai svakodnevno obezbeđuje tri obroka, ručak je uvek kuvano jelo. Zahvaljujući meštanima koji rade u Domu, direktorica, Izabela Jovanović odobrila je da se pokloni i deo nameštaja za opremanje kuće koji Dom više ne koristi.

Povodom useljenja u kuću, Jožiku i Mihalja je posetio i predsednik Opštine, Jovan Repac koji je tom prilikom rekao će Opština i nadalje da pomaže. Prvo da se ozidaju šupa i pomoćni objekti kako bi momcima olakšali život na selu, a onda će rešavati i preostale tehničke probleme. Predsednik je rekao da će pomoć ići preko Opštinske kancelarije za smanjenjenje siromaštva i preko Centra za socijalni rad. Na žalost, ovakvih primera ima još, tako da je Opština do sada već obezbedila određen broj kuća za stanovanje. To će činiti i ubuduće, u skladu sa potrebama i svojim mogućnostima.

Selo za braću Makai ima smo reči hvale. O njima se govori da su vredni, pošteni i izuzetno korektni, što oni i potvrđiju svojim delima. Ovih dana su očistili okućnicu, poravnali teren ispred kuće, posekli svo šiblje a uz pomoć prijatelja uspeli su da uzoru baštu koja je sprema za setvu. I pored svega ovoga, imaju i kozu sa dva jareta o kojima brinu.

Primer braće Makai iz Starog Leca mami osmeh, vraća veru u ljude dobrog srca i još jednom potvrđuje da naše malo, nekome može puno da znači.