Predstavnici Nacionalnog saveta Rumunske nacionalne manjine u Srbiji, ovih dana su školi u Baricama uručili interaktivnu tablu. Ovo je samo još jedna akcija Nacionalnog saveta kojom se škole u kojima se nastava odvija na rumunskom jeziku, opremaju savremenim sredstavima. U ime Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjune, poklon tablu, lap top i videoprojektor su doneli i uručili školi u Baricama, Danijel Magdu, predsednik Saveta i Rodika Almažan, predsednica Izvršnog odbora Saveta. Zajedno sa njima bio je i rumunski konzul u Konzulatu Rumunije u Vršcu, Daniel Bala. Goste su dočekali, direktor, Sava Divljakov sa učenicima i koletivom i zamenikom predsednika Opštine Plandište, Dušanom Ćurčićem.

Nacionalni savet Rumunske nacionalne manjine u Srbiji je ove godine uspešno konkurisao tri puta za sredstva namenjena opremanju škola gde se nastava odvija na rumunskom jeziku na konkursima Vlade Rumunije, odnono za sredstava namenjena Rumunima koji žive van granica Rumunije. Zhvaljujući ovim sredstavima kupljeno je ukupno 20 interaktivnih tabli.

Škola u Baricama, je izdvojeno odeljenje OŠ “Dositej Obradović“ Plandište, u kojoj se nastava odvija na rumunskom jeziku od 1. do 8. razreda i zahvaljujući matičnoj školi, već poseduje jednu interaktivnu tablu. Nova tabla će doprineti da svi učenici mogu da koriste savremena nastavna učila.

Tom prilikom je predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne zajednice, Danijel Magdu rekao da je tabla kupljena zahvaljuhući projektu i da su za sredstva konkurisali u Vladi Rumunije, Departman za Rumune van granica koji je finasirala Vlada Rumunije.

– Drago nam je da možemo zajedno, sa lokalnim samoupravama, tamo gde žive Rumuni, da radimo na očuvanju i poboljšanju kvaliteta same mreže školstva Rumuna u Srbiji. Ovo je treći projekat koji realizujemo u zadnjih godinu dana kada smo predali pametne table u 20 škola, u 18 osnovnih i 2 srednje škole. To je preko 80% škola u kojima se na bili koji način uči rumunski jezik. S’ obzirom da Rumuni žive u multietničkim sredinama i da će table moći da koriste sva deca u školama, ovo je naš doprinos na razvoju interkulturalnosti i tolerancije od malih nogu. Tu se nećemo zaustaviti, idemo dalje – rekao je Magdu.

U ime kolektiva, na dobijenoj donaciji je zahvalio direktor škole, Sava Divljakov koji je takođe rekao da će tabla puno značiti za održavanje nastave u ovom izdvojenom Odeljenju. Škola ukuno ima 11 tabli od kojih je jedna i u Baricama. Korišćenje ovog savremenog učila će sigurno doprineti da se učenici osećaju komotnije na času, da lakše rade, da više razumeju, da više nauče. Direktor je rekao da će Škola Plandište pokušati da se oduži svima, koji na bilo koji način imaju osećaj za njihovu školi i koji žele da pomognu učenicima, iako malobrojnim, da imaju što više uslova za napredak kao što imaju i deca u većim sredinama.

Opština Plandište, iako spada u red nerazvijenh opština jedna je od retkih koja se trudi da olakša roditeljima i deci, godine školovanja.

Dušan Ćurčić, zamenik predsednika opštine Plandište je tom prilikom govorio o podsticaju koji Opština pruža roditeljima i tokom školovanja dece. Između ostalog zamenik je rekao da Opština Plandište, svake godine opredeljuje sredstava u budžetu za pomoć najmlađima i za decu. Materijalno pomaže sve tri škole na celoj teritoriji opštine Plandište u smislu besplatnih mesečnih karata, besplatne užine i besplatnog prevoza a početkom svake školske godine, predstavnici Opštine obilaze prvake odnoseći im rančeve i sav potreban pribor za početak školske godine.