DECA NEMAJU DOVOLJNO FIZIČKE AKTIVNOSTI

Danas je u Plandištu održana prezentacija rezultata preventivnih pregleda dece koja su urađena krajem prošle godine zahvaljujući opštini Plandište koja je obezbedila finansijska sredstva da se deci školskog uzratsta od 1-3. razreda iz sve tri osnovne škole obave besplatni preventivni pregledi disbalansa postularnog statusa kinematičkom metodom (pregled kičme). Danas su direktorima škola predati izveštaji koje će oni uručiti roditeljima dece koja su uradila preventivne preglede, odnosno merenja kičme.

Inače, pregledi su rađeni na uzorku 120 dece uzrasta od 1-3 razreda. Na danšnjem sastanku su prisustvovali i funkcioneri opštine Plandište, predsednik, Jovan Repac, zamenik predsednika, Goran Donevski i predsednik SO Plandište, Endre Sabo. O rezultatima preventivnog pregleda kičme, govorio je prof. dr Dejan Madić, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu. Prezentaciji je prisustvovalo više od trećine roditelja dece kojima je rađen preventivni pregled.

O rezultatima urađenih merenja koja su rađena zahvaljujući jednom evropskom projektu u čijoj realizaci je učestvovao i tim profesora, gde je korišćena najsavremenija oprema za 3D monitoring koja inače ne postoji u Srbiji, profesor Madić je rekao da su slični kao i kod ostale dece kojima su urađeni isti pregledi. Deca nisu bolesna ali je uočen veliki sindrom fizičke neaktivosti. Takođe je rekao da svaka deformacija koja je uočena, nije trajna, može da se koriguje i dovede u pravilno stanje. U vezi sa posebnom metodom koja je primenjena za merenje kičme rekao je ona detektuje i najmanje poremećaje od normalnog držanja tela dece.

Radili smo jedan evropski projekat i sada, nakon završetka,  kao održivost, ekipa koja je realizovala projekat ponudila je lokalnim samoupravama u Vojvodini da se i u njihovim sredinama radi snimanje kičme. Jedan broj društveno odgovornih opština među kojim je i opština Plandište, je prihvatila je da za roditelje i decu, nižeškolskog uzrasta uradi preventivne preglede kičme, odnosno, kako je njihovo držanje tela. Uradili smo izveštaje za svakog roditelja dece kojim su rađena merenja. Deca su fizički nedovoljno aktivna što se odrazilo za muskulaturu, na držanje tela a neaktivnost može da utiče na gojaznost i pojavu dijabetesa kod dece. Roditelji mogu da pomognu svojoj deci, zajedičkim vežbanjem ili šetnjom. Nažalost, naša deca se ne kreću ni u ruralnoj ni u urbanoj sredini, što je mnogo opasno, rekao je profesor Madić.

O značaju veće fizičke aktivosti kako kod dece tako i odrasli, predsednik opštine Plandište, Jovan Repac je rekao da se nadam se da će ovaj susret sa roditeljima i profesorom pomoći roditeljima jer je prezentacija interaktivna. Predsednik je takođe rekao da se nada da će to uticati na roditelje da svoju decu uče da treba da imaju što više fizičke aktivnosti, da budu u prirodi kako bi se zdravo i pravilno razvijala.

Prisutni roditelji su se uključili u razgovor i postavljali brojna pitanja u vezi na temu pravilnog držanja tela i veće fizičke aktivnosti.