U sredu, 01. septembra, zvono je označilo početak nove školske godine u sve tri osnovne škole sa teritorije opštine Plandište. Kao i svake godine, najuzbuđeniji su bili đaci prvaci. I ove godine, Opština Pladnište je iz budžeta izdvojila sredstva za poklon pakete đacima prvacima koji su prvi put seli u školske klupe. Svim prvacima u opštini Plandište uručena je školska torba – ranac i osnovni pribor za nastavu, pernica, drvene bojice, flomasteri, sveske, blok za crtenje, lenjir. Jovan Repac, predsednik Opštine uručio poklone mališanima iz OŠ “Dositej Obradović” sa područnim odeljenjima u Margiti, Velikom Gaju, Baricama i Jermenovcima. Dušan Ćurčić zamenik predsednika Opštine, poklone je uručio prvacima iz OŠ “Jovan Sterija Popović“ u Velikoj Gredi i Miletićevu i OŠ “Jovan Jovanović Zmaj“ u Hajdučici i Starom Lecu.

U školskoj 2021/2022. godini, u sve tri osnovne škole sa teritoriji opštine Plandište u prvi razred ukupno je pošlo 74 prvaka (41 dečak i 33 devojčice), za 21 više nego prošle godine. U najvećoj školi ih ima 52 – u Plandištu 32, Margiti 9, Baricama 4, Velikom Gaju 2 đaka i Jermenovcima 5. U Velikoj Gredi ove školske godine ima 10 prvaka, u Miletićevu 2, u Hajdučici 6 i u Starom Lecu 4.

Predsednik je tom prilikom izjavio da mu je veliko zadovoljstvo da može prvacima da poželi srećan i uspešan početak nove školske godine.

– Ovo je veliki korak na jednom putovanju i unapređenjeu vaše edukacije i obrazovanja. Pred vama je put na kom morate da uložite mnogo rada i truda i nadam se da ćete imati mnogo uspeha u daljem školovanju i da ćete izrasti u velike i uspešne ljude. Kao i svake godine, Lokalna samouprava se potrudila da najmlađim polaznicima u školu obezbedi prigodne poklone u vidu rančeva, školskog pribora i edukativnog materijala kako bi roditeljima olakšali pripremu dece za nastavu. Ovo je samo mali znak pažnje kojim pokazujemo brigu za naše najmlađe školarce, mali gest kojim želimo da im pokažemo da smo uvek tu za njih, da smo njihov oslonac i podrška na putu sticanja znanja i obrazovanja. Vrlo sam srećan kad vidim ovoliki broj dece tako nasmejane i razdragane, jer vi ste naša budućnost i naša radost, izjavio je predsednik Opštine Plandište, Jovan Repac u svom obraćanju prisutnim đacima i roditeljima.

Zamenik predsednika, Dušan Ćurčić, svim prvacima Opština Plandište poželeo je srećan polazak u školu, dobar uspeh i puno dobrih ocena, da budu dobri đaci i dobri ljudi.