Обавештење о појави Афричке Куге Свиња у Румунији

Због новонастале ситуације и појаве Афричке Куге свиња (у даљем тексту АКС) у нама суседној Румунији, обавештавамо Вас да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за ветерину предузео активности у циљу спречавања ширења АКС на територији наше земље.

АКС је веома опасна и заразна болест која се не лечи, не постоји вакцина. Угињавају све оболеле свиње без обзира на категорију. У случају појаве заразе код и једне свиње убијају се све оболеле свиње у газдинству. Економске штете су огромне.

На нивоу Управе за ветерину формиран је Национални Кризни Центар, стручни тим и тим за праћење кретања и спречавање појаве болести на територији Републике Србије у угроженим пограничним деловима земље. Издат је налог о формирању Регионалног Кризног центра који у свом саставу има и представнике из Локалног Кризног Центра из свих општина из Јужнобанатског Управног Округа. Ветеринсарски инспектори, ветеринари и епизоотиолошка служба у Јужнобанатском округу у складу са ризиком о ширењу заразе на територији наше земље од 10.08.2017. године поступа у складу са добијеним налогом из Управе за ветерину.

За све информације можете се обратити представнику локалне самоуправе Брдар Зорану – 062/80-98-646 (канцеларија број 2, општинске управе Пландиште),  Савков Сави – 062/88-63-516 (Ветеринарска станица „АРС ВЕТ“) или Ветеринарској инспекцији Цеснак  Жељку – 064/86-80-345 (канцеларија број 3, општинске управе Пландиште).

Комплетан Информатор можете погледати овде.

Упутство за власнике можете погледати овде.

Scroll to Top