ТУРИЗАМ

Туризам На туристичкој мапи Србије и Војводине општина Пландиште је препознатљива по каштелима и дворцима насталим крајем 19. почетком 20. века. Два дворца (Дворци породице Данијел) су у власништву Дома за душевно о болела лица а остали су у приватном власништву (дворци Капетаново и Јагодић и каштел Дунђерски).

У области туризма, велике су могћности за заједничке пројекте у партнерству јавног и приватног сектора.

У општини Пландиште постоје ловачка, кинолошка и риболовачка удружења. Ловачко удружење „Брзава“ Пландиште има ловно подручје од 36.000 ha, где су заступљене следеће врсте дивљачи: срндаћ, зец, фазан, препелица итд. Ловачко удружење има осам ловачких домова. На територији општине Пландиште постоји пет полигона за гађања глинених голубова. Поред ловаца из наше земље, долазе и гости и ловци из Словеније, Македоније, Грчке, Словачке, Немачке и Француске.

Многе културне манифестације имају вишегодишњу традицију, али су се и оне релативно новије, наметнуле као значајан фактор туристичке промоције општине Пландиште (нпр. Rock Willage, Фестивал крајишке песме и градска слава „Св. Рафаило Банатски). Многе културне манифестације имају вишегодишњу традицију, али су се и оне релативно новије, наметнуле као значајан фактор туристичке промоције општине Пландиште (нпр. Rock Willage, Фестивал крајишке песме и градска слава „Св. Рафаило Банатски). По броју учесника и посетилаца, неке манифестације имају веома запажено место у региону, па и шире.

О туризму у Општини се стара Културно образовни центар „Вук Караџић“ Пландиште.

Контакт:

Related image   Директор: Мирослав Петровић

  Адреса: Војводе Путника бр. 38
Rezultat slika za icons png address Место: 26360  Пландиште
  Телефон013/862-318
   Е-пошта: kultura.plandiste@hotmail.com
Rezultat slika za icon clock   Радно време: 07.00-15.00

 

Више информација о активностима Културно образовног центра „Вук Караџић“ Пландиште можете погледати на званичној facebook страници овде.

Дворац “Капетаново”

Дворац КапетановоСаграђен је 1904. године недалеко од Старог Леца на километар од пура Вршац – Зрењанин. Саградио га је ондашњи жупан Ботка Бела.

Дворац је спратна зграда, подужно орјентисана са двосливним кровом и три забата. Грађен је у духу псеудо-средњовековног замка и као такав представља редак примерак дворца на територији Војводине.

Дворци овакве врсте значајни су за друштвено-историјске и културне прилике тог времена, а у односу на споменички фонд представљају редак примерак дворца на територији Војводине.

 

Дворац Дунђерских у Хајдучици такозвани “Каштел

Дворац Дунђерски

 

Налази се у средишту двестогодишњег парка. Саградио га је Лазар Дунђерски 1901. године по угледу на свој дворац у Челареву (Бачка). То је приземна зграда грађена у класицистичком стилу. Под заштитом је државе као споменик културе.

 

 

Два дворца у Старом Лецу

Племића Пала и Јаноша Данијела изграђена 1897 и 1903. године у класицистичком стилу. Налазе  се под заштитом државе као сопоменици културе, а користи га Дом за душевно оболела лица “1. октобар”.

Каштел Стари Лец

Каштел Стари Лец

 

 

 

 

 

 

Дворац Јагодић

Дворац је саграђен на ивици шуме 1835. године, за Петра Јагодића. Од изградње па све до Другог светског рата остао је у поседу породице Јагодић. Између осталих двораца у Војводини, овај објекат има стилске вредности, али и историјске, због породице у чијој је власништву био.

Породица Јагодић је значајна за културну историју српског народа у Војводини. Јагодићи су били истакнути чалнови Матице српске, па се у Галерији Матице српске налази чак неколико нјихових портрета које је насликао Константин Данил. Дворац припада типу пољских двораца, око њега је парк, а и у дубини имања се налази енглески парк. Споменик је културе од великог значаја и налази се у приватном власништву.

Стари парк у Великом Гају

Велики Гај

Из 18. века, значајно природно добро, на око 5 хектара са преко 20 врста дрвећа.
Од старих стабала интересантни су горостасни примерци храста лужнајака, везе, пољски јасени, кленови, млече, мечија леска. Подигао га је темишварски племић, Јосиф Маленица.

 

 

 

Парк дворца у Хајдучици

Хајдучица

На 3,7 хектара је један од најочуванијих вредних представника вртне уметности са почетка 20 века на територији Војводине и Србије уопште. Типичан је пример мешовитог стила који је доминирао у вртној архитектури тога времена, насталог комбиновањем елемената клсичног и пејзажног стила. У парку су сачувани лепи примерци храста лужњака, беле тополе, јавора, клена сребрнасте липе и млече. Сврстан је у природно добро од великог значаја.

 

 

Парк породице Јагодић на салашу Јагодић

Јагодић

Је значајно природно добро који се простире на површини од 8,6 хектара. Од старих стабала присутно је неколико стабала црних ораха, гледичије, црвенолисних јавора, храстова лужњака.

Етно кућаЕтно кућа Матице словачке у Хајдучици је отворена 2010. године на иницијативу Месног одбора Матице словачке како би се, стари предмети и народна ношња коју су у прошлости користили Словаци у Хајдучици, сачували од уништења. Захваљујући Београђанки, пореклом из Хајдучице која је своју родну кућу дала на бесплатно коришћење, хајдучичани су добили прилику да створе кутак где увек могу да се окупе, да запевају, а пре свега да се искрено друже.

Данашња Етно кућа саграђена је у 20. веку, 1970. године. Зидови су од набоја, а кућа покривена црепом представља аутетичан примерак градње кућа у Хајдучици у то време. Ова кућа је једна од последњих кућа у Хајдучици из тог периода и због тога је још значајнија.

Етно поставка у овој кући обележава период после И светског рата. Ту Вас дочекују, изворна хајдучичка народна ношња и бројни предмети који су мештани Хајдучице користили у свакодневном животу, почев од разбоја, преслице и свог потребног алата и машина тог времена за прераду конопље. Али, ту су и обућа, круњач, мустре за моловање, фотографије, библије старе више од сто година.

Ако желите да пробате домаће специјалитете словачке кухиње у аутентичном амбијенту старе словачке куће, уз звуке словачек игре и песме и добру капљицу из Јужног Баната, дођите у Хајдучицу у Етно кућу!

Контакт:
Владимир Хуђец
Телефон: 013/864-159, 063/88 27 508
Адреса: Масарикова бр. 49
Е-маил: dhudjec@open.telekom.rs

Рок фестивал – Rock Village у Банатском Соколцу

RockvillaBob Marleyge је музички фестивал који на једном месту обједињује различите музичке правце, од роцк, функ, блуес, реггеа, па све до популарног електронског звука. Од 2005. године, успешном организацијом, овај фестивал у Банатском Соколцу окупља све више заинтересованих посетилаца из Србије и региона, који уживају у разноврсном програму на три stage-a. Значај и величина фестивала је што, поред звучних имена из музичке продукције, даје прилику и почетницима да покажу своје умеће. Поред музичког дела програма, организују се и додатне манифестације као што су дружења бајкера, Rockvillage камп, различите изложбе и ликовне колоније, такмичење у брзом испијању пива, итд. Велику атракцију фестивала представља статуа прослављеног музичара Боба Марлија, која је постављена 2008. године у дворишту основне школе ”Јован Стерија Поповић” где се сам фестивал и одржава у августу сваке године.

 

Фестивал ”Крајишки бисери” у Пландишту

Крајишки бисериЗавичајно удружење Крајишника ‘’Никола Тесла’’ из Пландишта годинама организује фестивал под називом ‘’Крајишки бисери’’ у Пландишту. Од 2010. године овај фестивал је на UNESCO-вој листи светске културне баштине као веома значајног за очување и неговање традиционалног начина певања Срба Крајишника. Почетком октобра такмичари из свих крајева у народним ношњама показују своје певачко умеће без музике или уз пратњу неког народног инструмента. На крају фестивал проглашавају се три најбоље групе.

 

„Хајка на лисицу“ у Маргити

Хајка на лисицу

”Хајка на лисицу” у Маргити је догађај који се одржава крајем јануара и почетком фебруара. На прегледном равничарском терену испресецаном малим каналима ловци из свих крајева долазе на дружење и лов. Почетак лова се традиционално започиње банатским доручком, а завршава ловачким гулашом.

 

 

Савезна изложба паса у Великој Греди

Кинолошко друштвоНа теренима спортског центра ”Младост” у Великој Греди традиционално се организује национална изложба паса свих раса. Већ након неколико година организовања, заузима веома битно место у кинолошком свету и посети је велики број одгајивача паса како из Србије, тако и из иностранства. Најчешће се одржава крајем јуна месеца и њена главна препознатљивост је то што се одржава ноћу.

 

 

 

„Нај пита“ у Пландишту

Нај питаМанифестација посвећена једној од омиљених посластица – пити, организује се у Пландишту у првој недељи децембра. У организацији Удружења инвалида рада и Актива жена из овог места, манифестација поприма све већи број учесника из Војводине, Србије, али и Румуније. На крају програма се бирају три најукусније пите које добијају пригодне награде.

 

 

„Све од шљиве“ у Хајдучици

 Све од шљивеУ организацији удружења жена ”ОКО” у Хајдучици се организује гастрономска манифестација ”Све од шљиве”. У питању је такмичење у најразличитијим јелима и посластицама од овог воћа, почев од кнедли па све до незаобилазног компота. Манифестација се одржава у септембру.

 

Међународна туристичко – спортска манифестација “Дани рибара Јаношик – Јерменовци”

Дани рибараДводневна међународна туристичко – спортска манифестација ”Дани рибара Јаношик – Јерменовци” годинама се одржава на каналу Дунав Тиса Дунав који граничи два места Јерменовце и Јаношик, а самим тим и две општине, Алибунар и Пландиште. Овај догађај окупља страствене риболовце свих узраста и омогућава надметање у више дисциплина и то: такмичење сениора у лову рибе на пловак, такмичење јуниора, као и међународно екипно такмичење у лову рибе на пловак које окупља велики број такмичара из региона. Такође, ништа мање важно такмичење је у кувању рибље чорбе које некада броји и преко 100 учесника. Манифестација се одржава сваке године у првој недељи септембра.

Scroll to Top