ПОКЛОН ЗА  УЧЕНИКЕ КОЈИ  ИЗБОРНО УЧЕ МАКЕДОНСКИ

Заједно са председником Националног савета македонске националне заједнице у Србији, Борком Величковским и Зорицом  Митровић, секретаром Националног савета, општину Пландиште је посетио и Васко Грков, вршилац дужности амбасадора Македоније у Србији. Госте је званично примио заменик председника СО Пландиште, Владан Младеновић заједно са Мирославом Петровићем, директором КОЦ-а “Вук Караџић“ и представницима Удружења Македонаца „Вардар“ Пландиште, Николом Кипровским и Бором Костадиновским. У разговору са гостима представљена је општина Пландиште и  речено има 5 језика у службеној употреби од којих је један македонски и да је по томе јединствен у свету.

Повод доласка гостију у општину Пландиште јесте посета основних школа где ученици,  од почетка школске 2017/2018. године као изборни Б предмет уче македонски језик. Заједно са домаћинима, гости су прво обишли ученике Основне школе “Доситеј Обрадовић“ у Пландишту који уче мекедонски језик.  Макеоднски је од ове школске године почео да се учи као изборни Б предмет који предаје професор Александар Ангеловски. У почетку је било 7 али се у међувремену прикључило још 3 учника, тако да у Пландишту сада има укупно 10 ученика који уче македонски језик. Од Националног савета македонске националне манјине сви ученици су на поклон добили пакет са уџбеником и новиснким гласилима на македонском језику као и покон честитку у вредности од 5000 динара за куповину школског прибора потребног за изучавање македонског  језика. У школи у Пландишту госте је дочекао директор школе, Сава Дивљаков.

Слично је било и у Хајдучици, у ОШ „Јован Јовановић Змај“ где је учење македонског језика почело у другом полугодишту. Госте је дочекао директор школе, Мирослав Маричић са професором Бошком Маленовићем и ученицима који  уче македонски језик. У овој школи, за сада је 9 ученика, 2 часа недељно учи македонски језик. Ученици су из Хајдучице, Старог Леца и Дужина. За ученике путнике, директор је рекао да је  обезбеђен превоз јер се часови одржавају након редовне наставе.  И у овој школи су ученицима подељени поклон пакети као и ваучери за куповину школског прибора.

За вредне ученике припремљени су и кампови , зимовање или летовање на Охриду или у Крушеву.

Амбасадор је домаћинима захвалио на гостопримству и истакао да је основни циљ његових сарадника и њега,  као представника Македоније у Републици Србији,  повезивање два народа који се у Пландишту очигледно остварује. Изразио је наду да ће сарадња са општином Пландиште бити још боља и упутио позив школама да ученици који долазе на екскурзију у Београд, посете и Амбасаду Македоније.