ДАНАС У ПЛАНДИШТУ САСТАНАК НА ТЕМУ „ЖИВОТ БЕЗ НАСИЉА“ КЉУЧ ЈЕ У ПРЕВЕНЦИЈИ

Данас је у Пландишту, у сали КОЦ“ Вук Караџић“ Пландиште, на иницијативу Покрајинског заштитника грађана-омбудсмана и Координационог тима мреже „Живот без насиља“, одржан заједнички састанак са представницима поступајућих институција у општини Пландиште.

Тема састанка је размена информација и искустава Координациоог тима мреже “Живот без насиља“ и представника поступајићих инстиуција у општини Пландиште, Основног и Прекршајног суда у Вршцу и Основног јавног тужилаштва у Вршцу, представника све три основне школе са територијие општине, представника Локалне самоуправе, Полиције и Дома здравља.

Присутне учеснике је на самом почетку поздравио председник општине Пландиште, Јовaн Репац. Председник је поздрављајући присутне рeкaо да захваљује Омбудсману што је препознао општину и иницирао састанак у општини Пландиште која је једна од најстаријих, по демографској структури, у Војводини и где сигурно треба да се утиче на свест грађана како би се прдупредили сви облици насиља, посебно породично насиље. Председник је такође рекао да је тема деликатна али да о њој не сме да се ћути.

– Посебно похваљујем рад Центра за социјани рад општине Пландиште и Полицијску станицу – рекао је председник општине Пландиште.

Покрајински заштитник грађана-омбудсман, проф.др. Зоран Павловић је на почетку састанка говорио о Координационом тиму мреже “Живот без насиља“ и рекао да тим треба да ради свуда у Војводини и да су кренули од настарије општине јер насиље не бира ни пол ни средину где се дешава. Професор Павловић се залаже за рад и активност на превенцији насиља, не само на решавању последица. Покрајински заштитник грађана сматра да је неопходно да се успостави Локални омбудсман, на нивоу Регије.

Након тога, своја искуства у вези са насиљем а пре свега са свим обицима физичког насиља, говорили су и остали учесници састанка, представнице Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине, Покрајински секретаријат за здравство, Покрајински завод за социјалну заштиту, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Покрајински заштитник грађана – омбудсман са сарадницама.

Након изнетих искуства свих поступајућих институција са територије општине Пландиште и судова и Тужилашрва из Вршца, учесници састанка донелу су закључак да је кључ у сузбијању насиља, превенција насиља, да би требало да се успостави Локални омбудсман, да се ради на оснаживању професионалаца који се баве насиљем и превенцијом насиља, да се у Центрима за социјални рад повећа број зпослених. Из Покрајинског завод за социјалну заштиту предлажу да се у школе поново уведу социјани радници.

Организатор овог скупа била је Општинска управа општине Пландиште.

Scroll to Top