ОД СРЕДЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Влада Србије издвојила је озбиљна средства за помоћ пољопривреди. Пријављивање за та средства почиње у среду. У Влади кажу да ће неки сточари и пчелари добити и бесповратну помоћ, за коју ни не морају посебно да се пријављују.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да ће пољопривредници моћи да узму кредит до три милиона динара, на три године, уз камату од један одсто и грејс период до годину дана.

  • Од среде, у пословним банкама у њиховим срединама, 11.5 милијарди динара кредита биће им на располагању. За све оно што пољопривредници мисле да им треба, и за текућу ликвидност и за обртна средства, за било шта, сваки пољопривредни произвођач може да се обрати за ову меру, истиче министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Бесповртна помоћ уплаћиваће се дирекно на рачун пољопривредника, односно регистрованих газдинстава и за њих не треба никаква пријава.

А добиће их због затварања зелених пијаца власници пластеника и то у зависности од величине пластеника – до 90.000 динара. Затим пчелари који су угрожени због забране кретања и мали млекари и сточари који су имали уговоре са угуститељским објектима.

За краве ће добити по 3.000 динара, а максимално 30.000 динара. За овце и козе по 500 динара, највише 20.000 динара. За пчеларе који имају више од 70 година издвојено је 800 динара по кошници и максимално могу добити до 20.000 динара.

Пољопривредницима је свака олакшица добродошла јер сетва, кажу, не може да чека. Министар пољопривреде указује да је епидемија “виша сила”.

  • Држава, у овом тренутку, може овако да помогне. Ако приметимо да нека секторска мера још треба да се примени, анализираћемо и реаговаћемо, додаје Недимовић.

Држава је само за помоћ пољопривредницима због пандемије издвојила укупно 2.6 милијарди динара.

Scroll to Top