ОПШТИНА ПЛАНДИШТЕ ПОТПИСАЛА МЕМЕОРАНДУМ И ПОВЕЉУ

Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије одржала је своју  46. редовну Скупштину, која је организована уз помоћ програма “Подршка локалним самоуправама на путу ка ЕУ – Друга фаза”, који финансира Влада Шведске.

Том приликом је обележен и значајан јубилеј – 65 година постојања и рада СКГО на унапређењу услова за функционисање локалне самоуправе и квалитетнији живот грађана у нашим градовима и општинама.

Тема  скупштине СКГО била  је: „Европска будућност локалне самоуправе“ с обзиром да ће ове и наредне године представници градова и општина у Србији интензивно размишљати о процесу приступања Србије Европској Унији и перспективи локалне самоуправе.

На заседању последње Скупштине СКГО разматране су следеће теме, као кључне : Приступање Србије Европској унији и улога локалне самоуправе; Процес проширења ЕУ и перспектива локалних власти Европе и Припреме локалне самоуправе у Србији за приступање Европској унији. Овом приликом представници 24 града и општине потписали су  меморандуме о сарадњи са СКГО у циљу имплементације пакета подршке у три области, за унапређење административне ефикасности и делотворности на локалном нивоу, унапређења грађанског учешћа и транспарентности на локалном нивоу и за унапређења антикорупцијских политика на локалном нивоу.

За општину Пландиште, Меморандум за  унапређење антикорупцијских политика на локалном нивоу , потписао је Горан Доневски, заменик председника Општине док је Повељу градова и општина о енергетској ефикасности ”Енергетски свесни и ефикасни”, за општину Пландиште потписао Ендре Сабо, председник СО Пландиште.

У раду седнице су учествовали и Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције,  Сем Фабрици, амбасадор, шеф Делегације Европске уније у Србији,  Јан Лундин, амбасадор Краљевина Шведска у Републици Србији и остали званичници СКГО.

Scroll to Top