ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У СТАРОМ ЛЕЦУ

НАЈВЕЋИ ПРАЗНИК ЗА ЛЕЧАНЕ

 

У општини Пландиште, највише месних и храмовних слава слави се управо у августу. Тако је Стари Лец, прославио Преображење господње. Тога дана, велики број Лечана који више не живе у Старом Лецу ,долазе и присутвују Литургији. И ове године,  порта цркве Преображења Господњег била је пуна гостију и ове године, нешто мање корисника Дома за душево оболела лица у Старом Лецу који редовно , на дан Храмовне славе долазе на исповест и причешће.

Литургију је служио месни парох Синша Лакичин. Овогодишњи кум славе у Старом Лецу био  је Бојан Михић из Вршца. Кумство за наредни годину преузео је Душан Крстић из Београда. Оба кума пореклом су из  Старог Леца.

Одувек ми је била жеља да будем кум у цркви за Преображење јер се на овај  дан сви ми, који смо пореклом из Старог Леца , окупљамо у Лецу и унапред радујемо  сусрету и дружењу. Иако сам сам одрастао и живео у Вршцу, свако лето сам проводио у Лецу, код бабе и деде где сам стекао пријатеље и због тога се иосећам правим Лечанином – рекао је овогодишњи кум , Бојан Михић.

И ове године је  Савет Месне заједнице, на челу са председником  Милорада Новаковића Максе припремио  славску трпезу за госте, званице и мештане. Један од гостију био је и председник општине Пландишпе, Јован Репац као и директор ЈП „Полет“Пландиште, Милан Селаковић.

 У оквиру прославе месне славе, Преображења, Месна заједница Стари Лец је организовала традиционални турнир  у малом фудбалу за пионире на којем су, поред екипе домаћина учествовале и екипе ФК Јаношик из Јаношика, ФК Младост из Велике Греде, ОФК Пландиште из Пландишта и домаћини, фудбалери јуниори из Старог Леца. Војин Лазаревић, прослављени играч и тренер ФК Црвена звезда из Београда свим екипама је уручио пехаре. Захвалнице је уручио Горан Доневски, заменик председника Општине који је присуствовао Турниру  који полако постаје трдиција поводом Прображења, што и јесте жеља организатора, односно домаћина.   Након Турнира, за сву децу, играче и највијаче, домаћини су обезбедили посулужење. Ове године, комплетан Турнир пратиле су камере СОС канала.

Scroll to Top