УБЛАЖЕНЕ МЕРЕ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНАВИРУСА

Београд, 14. јун 2021.

Покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Зоран Гојковић саопштио је да је на данашњој седници тог тела предложено додатно ублажавање противепидемијских мера у земљи.

Гојковић је након седнице Кризног штаба у Палати Србија рекао да ће према препорукама све малопродајне радње моћи да раде без ограничења, односно од 00 до 24 часа, да ће угоститељски објекти који су на отвореном имати неограничено радно време, док је у затвореном радно време ограничено до један час иза поноћи. Према његовим речима, у овим објектима је од сада је дозвољена и музика, што је додатна релаксација.

Он је навео да је препорука Кризног штаба Влади Србије да се дозволи и присуство публике на стадионима и свим спортским догађајима, и то са капацитетом до 50 одсто попуњености, а у халама, односно затвореним просторима биће до 30 одсто капацитета, уз све противепидемијске мере.

Релаксиране су мере и када је у питању окупљање људи, тако да ће у затвореном и отвореном простору од сада моћи да буде до 500 особа, објаснио је Гојковић.

Сви који планирају било какву врсту окупљања где је предвиђено више од 500 посетилаца не могу то да раде без сагласности Кризног штаба, подвукао је он и додао да су дозвољене прославе матурских свечаности, уз услов да у затвореном простору не може бити више од 500 људи.

Такође, како је пренео, данас је препоручено Влади и да се релаксира извођење рекреативне наставе и екскурзија, уз сагласност Министарства просвете, науке и технолошког развоја и надлежних институција.

Епидемиолошка ситуација је стабилна, један дужи период имамо стагнацију броја новозаражених, а и у болницама је задовољавајућа ситуација, подвукао је Гојковић и напоменуо да се тренутно у болницама у целој земљи налази мање од 500 ковид пацијената. Он је, одговарајући на питање да ли су чланови Кризног штаба забринути да се релаксација омогући с обзиром на то да постоји делта сој вируса, а Србија није стигла до 50 одсто вакцинисаних, рекао да увек постоји доза опреза.

Према његовим речима, посматра се шта се дешава у окружењу и Европи, уз напомену да велики број земаља у нашем окружењу има овакве мере или иде ка њима.

Уколико будемо сувише опуштени, можемо доћи у ситуацију коју смо имали пре годину дана, упозорио је Гојковић и нагласио да ипак живот не може да стане.

Оно што највише забрињава, како је предочио, јесте то што је на дневном нивоу само 10 одсто вакцинисаних у односу на број који је био у претходних неколико месеци. Он је посебно апеловао на младе да се вакцинишу јер је одзив старијег становништва задовољавајући, односно већи од 70 одсто.

Гојковић је, када је реч о враћању наших грађана са летовања, поновио да они који су вакцинисани могу да врате у земљу без поново урађеног ПЦР теста и карантина док резултати не стигну, док за невакцинисане и даље стоји да морају по повратку да ураде тест.

Текст преузет са званичног сајта Владе Републике Србије.

Scroll to Top