Београд, 10. март 2022.

Чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић саопштила је да је тај штаб данас донео одлуку о ублажавању ковид мера, тако да се од суботе укида важење ковид пропусница, али и ограничење броја људи у затвореним просторима.

Кисић је, након седнице Кризног штаба, указала на то да је забележено смањење свих параметара, од броја прегледа, до броја хоспитализованих у односу на број потврђених ковид случајева, као и да су болнице почеле да се враћају нормалном режиму рада.

Све то је условило да се дође до ублажавања свих противепидемијских мера. Од суботе укида се важење ковид пропусница. На скуповима у затвореним просторијама укида се лимит броја особа, тако да ће сви биоскопи и позоришта моћи да раде по нормалном режиму, прецизирала је она.

Такође, како је пренела, одлучено је да остаје препорука ношења маски у затвореним просторима, док је карантин и даље на снази у трајању од седам дана.

Кисић је, када је реч о путницима у међународном саобраћају, рекла да мере остају на снази, односно да су за улазак у земљу обавезни доказ о вакцинацији, доказ о прележаној болести или одговарајући серолошки тест.

Препорука Националног комитета за имунизацију је увођење додатне, четврте, бустер дозе, за старије од 18 година, која може да се добије пет месеци после прве, а односи се, пре свега, на оне који су под већим ризиком од тежег обољења, навела је министарка.

Она је додала да је препорука Комитета и увођење бустер дозе за вакцинацију деце од 12 до 18 године.