У храму Светог Рафаила Банатског у Пландишту је и ове године одржан парастос за настрадале у акцији „Олуја“ 1995. године. Навршилo се 26 годинa од прогона Срба из Хрватске са територије која је била под заштитом Уједињених нација. Од оснивања до данас, ЗУК „Никола Тесла“ Пландиште са великим поштовањем и пијететом гаји сећање на сународнике који су настрадали и нестали у операцији „Олуја“ августа 1995. године.

У присуству мањег броја сународника и лица која су и сама била у колони, парастос су служили месни парох, протојереј Недељко Јанковић и протојереј Михајло Вукотић, парох у Великој Греди. Након тога, месни парох, Недељко Јанковић се обратио пригодном беседом и поруком да се колона не деси више никоме, па ни Србима из Крајине.

rbt

Поштујући све препоручене мере превенције Владе Републике Србије у борби против пандемије корона вируса, ове године је поново организована Свечана академија која је иначе, редован пратећи програм парастоса. Академије је започела минутом ћутања у част свих преминулих и песмом „Ој Крајино“ која је постала својеврсна химна Удружења. Након обраћања Николе Везмара, председника ЗУК „Никола Тесла“ и сећања на почетак августа 1995. године, песник Милош Бајић из Београда је читао своје најновије песме а затим је историчар, др Момчило Диклић говорио на тему „Српско-хрватски односи у Хрватској“.

rbt