ДРЖАВНА СЕКРЕТАРКА МИНИСТАРСТВА ЗА ПОРОДИЦУ И ДЕМОГРАФИЈУ ПОСЕТИЛА ОПШТИНУ ПЛАНДИШТЕ

У оквиру редовних активности, Општину Пландиште је посетила Државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију, Милка Миловановић Минић. У Општини Пландиште, секретару Миловановић Минић је примио председник Општине, Јован Репац заједно са замеником, Душаном Ћурчићем, начелницом Општинске управе, Александром Одавић Мак, начелницом Друштвених делатности, Магдаленом Тошић, Татјаном Ђорђијевски, њеном заменицом и директорицом Центра за социјални рад, Ђурђевком Тафра.

Тема разговора била је демографска ситуација у Србији и општини Пландиште и мере за подршку и подстицај младих брачних парова да што раније заснују породицу и рађају децу, односно мере за подизање стопе наталитета.

Председник Општине, Јован Репац је упознао гошћу и са сваком подршком помоћи коју Општина пружа својим становницима, од најмлађих, новорођенчади до најстаријих суграђана. Помоћ добијају и незапослене породиље до прве године живота њиховог детета. Председник је такође рекао да Општина води бригу о малишанима у Вртићу, у основној школи где се ужина добија бесплатно као и превоз за њих и средњошколце. Студенти се материјално помажу на првој години студија на државним факултетима, добри студенти чији је просек оцена на студијама преко 8,5 добијају награду као и студенти мастер и докторских студија. Настаријим суграђанима помоћ пружају геронто домаћице а Канцеларија за смањење сиромаштва старијим особама помаже у виду помоћи што се тиче огрева, куповине лекова, доделе пакета са прехрамбеним намирницама и пакете са средствима за хигијену.

Државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију, Миловановић Минић је у Пландишту рекла да смо све старија европска нација и да наш економски напредак зависи од тога како ћемо и на који начин, обезбедити бољи живот грађана, и уопште бољи живот нације.

– Оно што Општина ради на унапређењу демографских прилика и услова за живот својих грађана је веома важно да млади људи треба да буду мотивисани да се у своју средину врате а вратиће се ако знају да у тој средини имају адекватну школу, вртић, добру здравствену заштиту и различите подстицаје. Данас, испред Министарства бриге о породици и демографију говоримо о најважнијем друштвеном, политичком и националном питању а то је заустављање лошег демографског тренда. Нама је сваки пети становник старији од 65 година, рађа се мало деце и тек је сваки седми становник млађи од 14 година. Јасно је да је Влада потпуно фокусирана да ове проблеме решава стратешки. Усмерили смо се на повећање накнаде зараде за време породиљског одсуства које не сме бити испод републичког просека.

Сада говоримо о новим мерама, председник Александар Вучић је најавио три нове, значајне мере што је само увод у пакет мера који ће бити саопштен крајем јануара следеће године. Наш крајњи циљ и наш најважнији задатак јесте да подигнемо стопу наталитета тако што ћемо креирати бољу, квалитетнију подршку за породице, за младе брачне парове да их додатно мотивишемо да што пре ступају у брачне заједнице. Нема добре наталитетне политике без сарадње Владе Републике Србије, Министарства са извршном могућношћу, законодавне власти, локалних самоуправа и наравно, медија, рекла је државна секретарка Милка Миловановић Минић у Пландишту.

 Председник Општине Пландиште, Јован Репац је приликом посете државне секретарке Министарства за бригу о породици и демографији изјавио да Општина пуно тога чини за своје становништво. – Општина додељује грађанима и једнократне помоћи и залаже се да се поново покрене служба хаузмајстора, као вид помоћи најстаријим домаћинствима. У задњем конкурсу пројекта „За бригу о селу“ за куповину кућа на селу било је заинтересовано 5 породица од којих су 2 потписале уговор о додели кућа. Имамо најаву да ћемо почетком 2022 године поново имати исти такав конкурс. Ове године је 15 породица испунило услове и стеко право за субвенцију замене старе за нову столарију. Јако су бити заједнички састанци са представницима виших инстанци власти како би имали верну слику о потребама локалних самоуправа проблеме ради што ефикаснијег решавања наших проблема. За сада је добро, надам се да ће бити још боље – изјавио је председник Општине Пландиште, Јован Репац.

Scroll to Top