МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ У КУПИНИКУ

У ПОСЕТИ ЈЕДНОЈ ОД НАЈВЕЋИХ ПЛАНТАЖА ЛЕШНИКА У БАНАТУ

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства, Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомир Божић, данас су у пратњи председника општине Пландиште, Јована Репца, заменика председника, Душана Ћурчића и директора ЈП “Полет“ Пландиште, Мирослава Петровића, посетили угледног домаћина Дмитра Родћа из Купиника који се бави воћарством и већ 20 година узгаја лешнике. Данас је Дмитар познати произвођач лешника широм Србије који, у условима еколошке производње, производни и садни материјал у који се уздају сви који почињу производњу лешника.

Била је то прилика да министар и покрајински секретар разговарају са једним бројем пољопривредника са територије општине Пландиште, углавном млађих воћара који су упознати са начином добијања средстава за развој воћарства а пре свега са конкурсима које расписују ресорно министарство и покрајински секретаријат. Да би млади воћари могли више да учествују у конкурсима и искористе што више средстава која стижу из Европских фондова, предложено је да Покрајински секретаријатр и општина Пландиште оформе заједничку канцеларију која би олакшала прибављане конкурсне докуменатације и само аплицирање. Констатоване је да пољопривредници и воћари из општине Пландиште, до сада нису конкурисали у значајнијем броју за ова средства.

Министар Недимовић је овом приликом изјавио да су лешници постали модерни у задњих неколико година у Србији и да су производ који увек има сигуран пласман будући да се не произведо у мери колике су потребе за њим. Сви који подижу засаде до 5 ха и преко 5хa, могу да конкуришу за националне мере подстицаја или за средства ИПАРД фондова, да добију новац за наводњавање, садни материјал или евентуалнпо, противградну заштиту. Министар је такође рекао да ће следеће недеље бити објављени резултаи конкурса за светску банку, за сектор воћарства и повртарства и да очекује бар око 700 трактора у сектору воћарсва и повртарства да буде испоручено у Србији. Иначе, сматра да је корона вирус пореметила токове пољопривредне производње и да ће се последице у производњи хране тек видети.

– Добро је да Србија не само да има довољно хране за себе него има и да извози, тако да се очекује добар спољнотрговински биланс у сектору хране, рекао је министар Недимовић.

Покрајнски секретар, Чедомир Божић је у Купинику рекао да је веома задовољан разговором са пољопривредницима и да ће им пружити максималну помоћ у припреми конкурсне документације, апликацији за средстава на конкурсима и за реализацију тих средстава. Такође је рекао да је Општина Пландиште ове године од Секретаријата за пољопривреду остварила средства у износу од 29 милиона динара, за водоводну мрежу и 7 милиона динара за одводњавање, односно за уређење каналаске мреже. То су заједничка улагања Локалне самоуправе, Покрајинског секретаријата и ЈВП „Воде Војводине“.

Председник општине Пландиште, Јован Репац је захвалио министру и покрајинском секретару на посети и изразио захвалност за начин на који брину и о малим срединама попут Купиника који се налази на самој српско-румунској граници где живи свега око 200 становника. Председник је рекао да сви они који се труде и улажу у пољопривреду производњу, заслужују и одређену награду. Председник подржава идеју Покрајинског секретара о оснивању заједничке канцеларије за подршку младим пољопривредницима.

Домаћин, Дмитар Родић који лешник узгаја на површини од 15 хектара очекује да канцеларија заживи и помогне воћарима и осталим пољопривредницима да искористе што више средстава које им држава омогућује за потребе њихове производње.

Scroll to Top