НЕДИМОВИЋ И РАДОЈЕВИЋ У ВЕЛИКОМ ГАЈУ У ПОСЕТИ ПОЉОПРИВРЕДНОИМ ГАЗДИНСТВУ „СРЕЋНА КОЗА“

 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовиће иа заједно са покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вуком Радојевић данас, посетио регистровано пољопривредно газдинство за производњу козијег млека и сира, „Срећна коза“ Небојше Јоксимовића у Великом Гају где је са пољопривредницима из општине Пландиште разговарао о томе како да унапреде своју пољопривредну производњу. Посебно је било речи о ратарству, воћарству , и сточарству у овом крају  као и о подршци и подстицајним средствима за младе произвођачке као подстреку за останак и рад на селу.

Госте су, поред власника газдинства , дочекали и представници општине Пландиште, председник општине Јован Репац, председник СО Пландиште, Ендре Сабо са својим заменицима, Гораном Доневским и Владаном Младеновићем. Високи гости су  обишли газдинство које има 140 музних коза расе „алпино француска“ које од козијег млека производи више врста тврдих сирева, са додацима сушеног парадајза, тартуфа, боровница, семена бундеве, пива и класичног сира као и кришка сира који се могу наћи у етно ресторанима али и продавницама здраве хране, углавноу у Београду. Оно чиме су посебно поносни на газдинству јесте један број маснорепих оваца рекао је Милош Тодоровић . Иначе, ова раса се ређе узгаја код нас а тражена је за извоз у Израел, потврдио је министар Недимовић.

На газдинству „Срећна коза“ узгајају се и коњи а у плану је да се у данима викенда организује школа јахања на чему се интензивно и озбиљно ради.

У вези са данашњом посетом газдинству „Срећна коза“ у Великом Гају , министар Недимовић је рекао да је то  продукт свега онога што задњих годину и по дана у Министарству причају и раде а са жељом да имају производњу меса и млака на кућном прагу . – Не да имамо индустријску производњу него много овако малих прерада, што смо омогућили нашим прописима. Ја сам толико задовољан што сам ово видео  јер је ово буквално школски пример где је на једном месту успешно повезана производња , сточарство, прерада  и трговина , рекао је министар Недимовић.

Др Вук Радојевић, покрајински секретар Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство је реко да је „Срећна коза“ прави пример добре праксе како мали пољопривредници могу и морају да се организују да направе производе са додатном вредношћу. –  Оно што смо заједнички закључили  на састанку са пољопривредницима из овог ктаја јесте чињеница да млађи пољопривредници слабије корите субвенције  Покрајинског секретаријата , што не би смели да дозволимо. Пољопривредници  из овог краја такође морају да активнији  јер је ове године свега троје њих добило  субвенције за наводњаванње и свега један  за подизање новог заасада вишње. – рекао је секретар  Радојевић.

 

Председник општине, Јован Репац је изразио задовољство што су  општину истовремено посетили и министар и покрајински секретар. Председник је такође говорио о изузетној сарадњни како са министарством тако и са Покрајинским секретаријатом од којег је општина добила 45 милиона динара за рекострукцију водовода у Пландишту. Милош Тодоровић, носилац газдинства је присутнима рекао да је за стварање услова на једно газдинство почиње да доноси прихода, у колико се коректно и правилно ради, потребно најмање 5 година интензивног  рада.

Scroll to Top