ПАМЕТНА ТАБЛА ЗА ШКОЛУ У БАРИЦАМА

Представници Националног савета Румунске националне мањине у Србији, ових дана су школи у Барицама уручили интерактивну таблу. Ово је само још једна акција Националног савета којом се школе у којима се настава одвија на румунском језику, опремају савременим средставима. У име Националног савета румунске националне мањуне, поклон таблу, лап топ и видеопројектор су донели и уручили школи у Барицама, Данијел Магду, председник Савета и Родика Алмажан, председница Извршног одбора Савета. Заједно са њима био је и румунски конзул у Конзулату Румуније у Вршцу, Даниел Бала. Госте су дочекали, директор, Сава Дивљаков са ученицима и колетивом и замеником председника Општине Пландиште, Душаном Ћурчићем.

Национални савет Румунске националне мањине у Србији је ове године успешно конкурисао три пута за средства намењена опремању школа где се настава одвија на румунском језику на конкурсима Владе Румуније, одноно за средстава намењена Румунима који живе ван граница Румуније. Зхваљујући овим средставима купљено је укупно 20 интерактивних табли.

Школа у Барицама, је издвојено одељење ОШ “Доситеј Обрадовић“ Пландиште, у којој се наставa одвија на румунском језику од 1. до 8. разреда и захваљујући матичној школи, већ поседује једну интерактивну таблу. Нова табла ће допринети да сви ученици могу да користе савремена наставна учила.

Том приликом је председник Националног савета румунске националне заједнице, Данијел Магду рекао да је табла купљена захваљухући пројекту и да су за средства конкурисали у Влади Румуније, Департман за Румуне ван граница који је финасирала Влада Румуније.

– Драго нам је да можемо заједно, са локалним самоуправама, тамо где живе Румуни, да радимо на очувању и побољшању квалитета саме мреже школства Румуна у Србији. Ово је трећи пројекат који реализујемо у задњих годину дана када смо предали паметне табле у 20 школа, у 18 основних и 2 средње школе. То је преко 80% школа у којима се на били који начин учи румунски језик. С’ обзиром да Румуни живе у мултиетничким срединама и да ће табле моћи да користе сва деца у школама, ово је наш допринос на развоју интеркултуралности и толеранције од малих ногу. Ту се нећемо зауставити, идемо даље – рекао је Магду.

У име колектива, на добијеној донацији је захвалио директор школе, Сава Дивљаков који је такође рекао да ће табла пуно значити за одржавање наставе у овом издвојеном Одељењу. Школа укуно има 11 табли од којих је једна и у Барицама. Коришћење овог савременог учила ће сигурно допринети да се ученици осећају комотније на часу, да лакше раде, да више разумеју, да више науче. Директор је рекао да ће Школа Пландиште покушати да се одужи свима, који на било који начин имају осећај за њихову школи и који желе да помогну ученицима, иако малобројним, да имају што више услова за напредак као што имају и деца у већим срединама.

Општина Пландиште, иако спада у ред неразвијенх општина једна је од ретких која се труди да олакша родитељима и деци, године школовања.

Душан Ћурчић, заменик председника општине Пландиште је том приликом говорио о подстицају коjи Општина пружа родитељима и током школовања деце. Између осталог заменик је рекао да Општина Пландиште, сваке године опредељује средстава у буџету за помоћ најмлађима и за децу. Материјално помаже све три школе на целој територији општине Пландиште у смислу бесплатних месечних карата, бесплатне ужине и бесплатног превоза а почетком сваке школске године, представници Општине обилазе прваке односећи им ранчеве и сав потребан прибор за почетак школске године.

Scroll to Top