ПОЉОПРИВРЕДНО ГАЗДИНСТВО ТАСЕВСКИ У ДУЖИНАМА ЈЕДНА ОД НАЈСАВРЕМЕНИЈИХ ФАРМИ КРАВА У СРБИЈИ

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства, Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомир Божић, после непуна два месеца поново су посетили општину Пландиште. Овога пута, у пратњи председника општине Пландиште, Јована Репца, заменика председника, Душана Ћурчића и директора ЈП “Полет“ Пландиште, Мирослава Петровића, посетили су Фарму крава Тасевски у Дужинама коју су оценили као једну од насавременијих у Банату и Србији.

Од прошле године, на овој фарми 60 музних крава музе робот што данас представља врхунац савременог вођења фарме и синоним за дигитализацију у сточарској, односно млекарској производњи. Душко Таседвски, млади фармер из Дужина одлучио се за куповину робота који је један од свега 8 робота у целој Србији које је Имлек увезао прошле године (2021.). Резултат муже роботом је повећана производња млека и решавање недостатка радне снаге на фарми. Како каже, да нема робота, питање је да ли би и даље држао музне краве. Иначе,овај млади фармер користи могућности кредитирања и суфинасирања које ресорно министарство и покрајниски секретаријат, путем конкурса, омогућавају у пољопривредној производњи. Захваљујући томе, Душко је купио и другу мерханизацију која му олакшава вођење фарме. Фарма Тасевски има 60 музних грла и 50 јуница што јесте његов циљ. Да увек има 50 грла на мужи и да то буду високо млечна грла. Изузетно брине о генетици својих грла.

– Купујем семена, искључиво аустријску и немачку генетику. Тежим да имам високо млечна грла, константно да је 50 грла на мужи и да ту затворим круг, што сматрам да је довољно за једно породично газдинство. Посао није лак, али када се сетим колико је покојни отац Душан уложио снаге и труда у овај посао, то ме мотивише да наставим даље, изјавио је Душко.

Министар Недимовић је за „Фарму Тасевки“ у Дужинама рекао да је то, најмодернији начин производње и рада који тренутно постоји и да је то пут којим Србија треба да иде. Зато ће Министарство расписати позив за набавку нових робота за мужу, то је данас најсавременије што постоји у свету. Боље од тога нема и тај пример треба следити.

– Кад кажете дигитализација у пољопривреди то је то, роботи за мужу. Поред тога ћемо издвојити новац за субвенције за набавку млекомата а врло брзо ћемо изаћи са предлозима за набавку азотних ђубрива. Могу само да кажем да ћемо обезбедити довољно азотног ђубрива за потребе ратара и да ћемо изаћи са комплетним сетом мера које предузимамо за ову ратаску годину, рекао је министар Недимовић. Што се тиче сточарства у Србији али и у читавој Европи је у оследњих 15-так година девастиран сточни фонд. Чињеница је да код нас, једино у делу овчарства имамо озбиљан раст производње. Што се тиче фарми, морамо да идемо ка савременијим технолошким решењима и то држава мора да подржава и подстакне, изјавио је министар Недимовић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомир Божић у Дужинама је говорио конкурсима, субвенцијама и подстицајима који износе до 60%, које секретаријат за пољопривреду расписује за помоћ сточарству и ратарству. Посебно за набавку прикључне механизације о чему је секретар рекао да свако газдинство које буде конкурисало. Била је то прилика да министар и покрајински секретар разговарају са једним бројем сточара и произвођача млека са територије општине Пландиште, углавном млађих, о проблемима које имају у производњи али и о конкурсима које расписују ресорно министарство и покрајински секретаријат путем којих могу да остваре одређене бенефите.

Општина отворена за помоћ сваком грађанину

У вези са посетом министра Недимовића и секретара Божића, председник општине Пландиште, Јован Репац, рекао је да то јасно говори да ни држава ни Покрајина није заборавила на општину Пландиште. Општина Пландиште може да се похвали да има више грана у пољопривреди којима се баве пландиштански домаћини.

– Душко је млад човек и има најсавременију фарму јер је на томе радио и градио годинама што млади такође треба да знају.

– Ми ћемо, као локална самоуправа и даље да се ослањамо на Покрајину, путем њихових конкурса а и на конкурсе Министарства пољопривреде. И свакако смо ту да помогнемо сваком нашем грађанину, у колико не може да попуни неку конкурсну документацију. У интересу свих нас јесте да се наши домаћини пријаве на конкурсе у што већем броју, како би остваирили одређене бенефите и субвенције, изјавио је председник општине Пландиште.

Scroll to Top