ПОСТОЈЕЋЕ МЕРЕ ОСТАЈУ НА СНАЗИ УЗ НЕОПХОДНУ ИМУНИЗАЦИЈУ

Београд, 5. октобар 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је данас да је медицински део Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 захтевао да се усвоје рестриктивније мере у борби са коронавирусом, али је одлучено да се настави са постојећим мерама, уз неопходну вакцинацију.

Брнабић је, у обраћању новинарима након седнице овог тела, прецизирала да је медицински део захтевао да се уведе најмање десет дана забране јавног окупљања изнад пет особа, скраћање радног времена до 17 часова за све делатности осим есенцијалних у вези са храном, горивом и лековима и услужних медицинских и занатских делатности и, уколико то резултира смањењем броја заражених, онда да се приступи коришћењу ковид пропусница.

Они су подвукли да је и даље најважнија масовна имунизација становништва и да треба да се достигне стопа од 80 одсто вакцинисане популације, уз обавезну вакцинацију здравствених радника и запослених у јавним службама, пренела је премијерка.

Сматрам да би ове мере довеле до тога да се брже смањи број заражених, али би такође довеле до тога да поново стане имунизација. Када смо имали мали број заражених, две недеље смо били на 48 одсто вакцинисаних, подсетила је она и додала да се имунизација сада добро спроводи јер су људи схватили личну одговорност.

Одлучили смо, уз то да буде јасно шта је тражио медицински део Кризног штаба, да наставимо овако како смо почели са постојећим мерама, уз то да је неопходна вакцинација, поновила је премијерка.

Вакцинација против коронавируса је једини одрживи одговор на ову пандемију, нагласила је Брнабић и додала да би увођење рестриктивнијих мера било само продужавање агоније, одуговлачење са решењем и није трајно решење.

Председница Владе је још једном апеловала на грађане који до сада нису то учинили да се вакцинишу, а они којима је прошло више од 180 дана да приме трећу дозу.

Национално тело за имунизацију у овом тренутку још није донело коначан став о томе да ли се смањује период од последње вакцине на пет месеци, али ће заседати поново следеће недеље, када ће јавност бити обавештена, навела је она.

Брнабић је оценила да је епидемијска ситуација у Србији јуче и данас нешто боља, иако су бројке и даље велике, наводећи да се смањује разлика у броју хоспитализоавих и отпуштених, која је данас износила 100.

Према њеним речима, 79 локалних самоуправа има више од 50 одсто вакцинисаног пунолетног становништва, девет има приближно 50 одсто, док четири имају мање од 30 одсто вакцинисаних.

До 30 година старости имамо 22,7 одсто вакицнисаних, упозорила је она и оценила да је то јако лоше, али то је оно на чему морамо заједно да радимо.

На основу члана 29а став 4, члана 31а став 11. и члана 53а тач. а) и г) Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник РС”, бр. 15/16, 68/20 и 136/20) и члана 42. став 1. Закона о Влади („Службени гласник РС”, бр. 55/05, 71/05 – исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – УС, 72/12, 7/14 – УС, 44/14 и 30/18 – др. закон), Влада је донела Уредбу о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19.

Комплетан текст Уредбе можете погледати ОВДЕ.

Scroll to Top