Projekat: „Web portal opštine Plandište“

Projekat finansiran sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju

 Jedan od važnih zahteva u funkcionisanju opštine Plandište u vreme primene IKT, koji je bio od značaja za realizaciju ove dobre IKT prakse jeste postojanje veb portala koji je lak za administraciju od strane službenika i koji će moći da pruži građanima opštine sve neophodne informacije.
Cilj projekta je kreiranje nove, dinamičke internet prezentacije koja bi bila laka za održavanje i dodavanje novog sadržaja. Na taj način bi se obezbedilo novo pravovremeno informisanje građana o aktuelnostima u opštini i preuzimanje raznih obrazaca potrebnih radi ostvarivanja prava i obaveza korisnika.
Specifični ciljevi projekta će doprineti ostvarivanju opšteg cilja na sledeći način:

  1. Unapređenje rada lokalne administracije i poboljšanje pružanja usluga kroz unapređenje tehnologije i uvođenje nove metodologije rada u svakodnevnoj praksi
  2. Poboljšanje kvaliteta i brzine usluga lokalne uprave i podizanje nivoa obučenosti i znanja lokalne administracije za pristup novim tehnologijama
  3. Osiguranje visoke transparentnosti u radu lokalne uprave, putem uspostavljanja veb portala.

Novim rešenjem bi se pojednostavio način administriranja i objavljivanja novih informacija na jednoj strani i na drugoj strani, kroz novu organizaciju podataka, pojednostavila bi se pretraga i pronalaženje potrebnih informacija.
Projekat je započeo u junu 2010. godine i uspešno bi se završio do kraja decembra 2010. godine.
Ciljne grupe su građani i zaposleni.
Nosilac projekta je opština Plandište, inicijativa za realizaciju je potekla od strane rukovodstva opštine, dizajn veb portala kao i razvoj funkcionalnosti relizovan od strane obučenih zaposlenih. Partner je Crveni krst Plandište sa kojim opština ima dinamičnu saradnju.
Podatke za veb portal  je obezbedila lokalna uprava.
Tokom realizacije ovog projekta sa partnerom je ostvaren još jedan nivo saradnje.
Za realizaciju projekta potrebna su finansijska sredstva za opremu, obuku i promotivne aktivnosti i za angažovanje tima u ukupnom iznosu od 1.221.030,00 dinara. Sredstva su obezbeđena od Pokrajinskog sekretarijata za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju u iznosu od 75% i od opštine Plandište u iznosu od 25%.
Veb portal opštine bio bi u potpunosti aktivan i ažuran, prilagođen i potrebama  osoba sa invaliditetom.
Iskustva prilikom donošenja odluke o izboru ponuđača, način prikupljanja podataka i njihovo organizovanje mogu biti od značaja za druge opštine. Očekuje se poseta preko 1000 posetilaca mesečno.

Partner na projektu je Crveni krst Plandište, društvena organizacija, sa kojom opština Plandište ima dobru i svestranu saradnju kroz nekoliko zajedničkih projekata:

  1. Evropski centar prijateljstva za decu i omladinu.
  2. Kancelarija za mlade
  3. Klub mladih
  4. Hitne intervencije u kriznim situacijama (klaster projekat iz oblasti socijalne zaštite)
  5. Vrtić za romsku decu
  6. Za sigurniju starost (baza podataka za sva starija lica preko 60 godina)

            Crveni krst Plandište ima 38  edukovanih mladih saradnika angažovanih u različitim oblastima delovanja (socijalnim, zdravstvenim, kriznim situacijama i sl.) i edukovan tim za pisanje projekata.

Scroll to Top