СВЕ ЕПИДЕМИЈСКЕ МЕРЕ ОСТАЈУ НА СНАЗИ

Београд, 28. децембар 2021.

Чланица Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је данас да све мере у циљу сузбијања ширења коронавируса које постоје, остају на снази.

Кисић Тепавчевић је у обраћању новинарима, након седнице овог штаба, истакла да је епидемијска ситуација стабилна и да имамо најнижу стопу новооболелих у Европи, али и упозорила на то да ипак проценти позитивних расту, посебно у Београду, и да постоји бојазан да то може бити почетак неког значајнијег повећања.

Када смо сумирали све што се до сада дешавало са епидемиолошког и клиничког апсекта, дошли смо до тога да све мере треба да се наставе које су и до сада, поновила је она и нагласила да опште мере – маске и дистанца дају исте ефекте.

Министарка је, одговарајући на питање да ли нас очекује нови талас, рекла да одговор зависи од тога како ћемо се понашати, колико ћемо се окупљати, да ли ћемо се вакцинисати, објаснивши да уколико се будемо слободно кретали и проценат вакцинисаних остане исти, сигурно нам следе нови таласи.

Према њеним речима, епидемијска ситуација је показала да је одлука која је донета на последњој сендици Кризног штаба да распуст не наступи раније била добра.

Такође, како је оценила, добро је и то што распуст, који траје око три недеље, почиње за два дана, јер ће значајно утицати на епидемијску ситуацију.

Она је подсетила на то да улазимо у период прослава и да се трећу годину заредом понавља исто упозорење – да сви треба да буду свесни да је вирус ту, да је детектован и омикрон, за који је доказано да се значајно брже шири.

У Србији је до данас вакцинисано 58,2 одсто људи, прецизирала је она и додала да је значајан број грађана свесно и савесно преузео улогу да јача наш колективни имунитет, али да без оних 40 одсто не можемо успети.

Улазимо у трећу годину пандемије за који месец, имамо довољно знања да једино уједињени можемо да победимо вирус, нагласила је Кисић Тепавчевић и поручила грађанима да за празнике чувају себе и своју породицу.

Према њеним речима, ковид пропуснице су дале ефекат и инспектори марљиво раде и праве резултате, иако је њихов број лимитран.

Scroll to Top