ЛОВНИ ТУРИЗАМ У ОПШТИНИ ПЛАНДИШТЕ

Општина Пландиште, према својој географској позицији заузима нешто више 38.000 хектара ловишта на ком газдује Ловачко удружење „Брзава“ Пландиште. Због своје структуре и богатства различитим примерцима дивљачи Општина Пландиште спада у једно од најбогатијих ловишта у Србији.

Ловиште којим газдује Ловачко удружења “Брзава” Пландиште је установљено и званично основано од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде давне 1994 године. О првобитном постојању лова на територији општине Пландиште датирају подаци још из 19 века када су у лов ишли грофови, велепоседници из ових крајева, међу којима су свакако најзвучнија имена грофа и велепоседника из породице Дунђерски, као и гроф Јагодић, који је припадао једној од најбогатијих породица тог времена. Ловиште је увек било богато аутохтоним врстама дивљачи, било крупном, ситном или пернатом. На основу историјских података, постојање ловишта датира из 1909 године када су ловиштем газдовала ловачка друштва која су током 2019. године прослављала 110 година постојања. Ловачка друштва су после II Светског рата удружена у Општински ловачки савез који је након тога, 1996.год пререгистрован у Ловачко удружење “Бразава” Пландиште који данас броји око 350 чланова распоређених у 13 ловачких секција.

Велико богатство дивљачи међу којима су најраспрострањенији јелени, кошуте, срне, дивље свиње, зечеви, фазани, препелице, дивље патке и гуске, али и неколико врста предатора, сваком правом пасионираном ловцу пружа велики угођај шетања по пландиштанском ловишту. Сви ови бенефити и богатство давних дана развили су идеју о стварању ловног туризма. Унапређење и развој ловног туризма једно је од главних приоритета ловачког удружења „Брзава“, чиме би се значајно унапредила туристичка понуда Општине Пландиште и тиме Пландиште ставили у сам врх туристичке мапе Србије. Врло атрактивна и привлачна локација, богатство ловишта и љубазни домаћини све чешће привлаче љубитеље природе и лова не само из Србије, него и из иностранства, чиме се даје потврда да је унапређење лова и развој ловног туризма у Општини Пландиште на правом путу. Колико год да трошимо речи на све оно чиме располаже ово ловиште, на све његове природне лепоте, немогуће је то описати и сваки љубитељ лова мора се у то лично уверити.

Scroll to Top