Potpisana povelja o bratimljenju

Za saradnju sa opštinom Rosoman, inicijativa je potekla od Radoslava Stefanovskog, odbornika SO Plandište, predstavnika Demokratske partije Makedonaca,  a na osnovu poznanstava sa odbornicima Sobranja opštine Rosoman.  Nakon toga, početkom godine, predstavnici opštine Rosoman, predvođeni gradonačelnikom Stojančetom Lazovim, načinili su prvi korak i posetili opštinu Plandište. Cilj posete je bio međusobno upoznavanje i potpisivanje Memoranduma o međunarodnoj saradnji sa opštinom Plandište. Memoradnum je, u ime opštine Rosoman potpisao gradonačelnik, Stojanče Lazov a u ime opštine Plandište,  predsednik opštine, Zoran Vorkapić.

Opština Plandište je nakon jednoglasne Odluke SO Plandište o potpisivanju protokola o bratimljenju i saradnji sa opštinom Rosoman, uputila zahtev Vladi za davanje saglasnosti na donetu odluku. koja je na jednoj od svojih sednica dala saglasnost na potpisivanje. Saglasnost Vlade Republike Srbije za saradnju i bratimljenje opštine Plandište, Republika Srbija i opštine Rosoman, Republika Makedonija objavljena je u Službenom glasniku Republike Srbije broj 48, od 16. jula 2010. godine.

Nakon toga , opština Plandište je pristupila pripremama za odlazak predstavnika u Makedoniju radi potpisivanja zvaničnog dokumenta o saradnji i bratimljenju. Delegacija koju su predvodili predsednik opštine, Zoran Vorkapić i predsednica SO Plandište, Jagoda Banjanin a u čijem sastavu su bili člavnovi Veća i odbornici, Ratko Dimovski, Radoslav Stefanovski i Novica Dimitrijević, članovi DPM, inače inicijatori za potpisivanje ovog značajnog dokumenta, bili su u dvodnevnoj poseti, sada već bratskoj opštini Rosoman. Cilj posete je bio potpisivanje Povelje o bratimljenju i saradnji.

Na svečanoj sednici Sobranja opštine Rosoman kojoj su pored članova prisutvovali i predstavnici svih koalicionih i opozicionih političkih partija koje deluju u Rosomanu, nakon obraćanja gradonačelnika opštine Rosoman koji je prisutne upoznao sa načinom i početkom druženja sa opštinom Plandište i obraćanja predsednika opštine Plandište, koji je zahvalio na pozivu za gostovanje u Rosoman i takođe izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja značajnog dokumenta , pristupilo se zvaničnom činu potpisivanja Povelje. Povelju su potpisali gradonačelnik opštine Rosoma, Stojanče Lazov i predsednik opštine Plandište, Zoran Vorkapić. Prisutnima se obratila i predsednica SO Plandište, Jagoda Banjanin koja je govorila o načinu funkcionisanja SO Plandište i rekla da je SO Plandište jedina koja u svom sastavu ima odbornike iz redova DPM.

            Doamćaini su foste upoznali sa stanjem privrede i industrije u opštini i rekli da je to pre svega opština koja živi od voćarstva u čemu, daleko prednjači proizvodnja bresaka ali da se stanovništvo bavi i povrtarstvom, proizvodnjom paprike. Što se industrije tiče, postoji fabrika za konzervisanje i preradu povrća koja je radila dve-tri godine a koja već izvesno vreme nije u funkciji.

            Gosti su , zahvaljujući izuzetnom gostoprimstvu i ljubljznosti domaćina bili u prilici da obiđu i najveće arheološko nalazište u Makedoniji, Stobi koji se nalazi u ataru opštine Rosoman.

            Gradonačelnik Rosomana, Stojanče Lazov je nezvanično predložio da se , povodom Festivala breske koji se održava u junu, naredne godine pozovu foklorni ansambli iz svih opština i gradova sa kojima je Rosoman zbratimljen ali da se naredni susret planira za kraj godine, za 17.decembar kada se obeležava Dan opštine Rosoman.                                                               G.R.

Scroll to Top