Završena žetva žita

Plandište-Početak ovogodišnje žetve pšenice, posebno zadnjih desetak dana, ratarima je zadala pravu glavobolju. Bilo ih je koji su, zbog najavljene vremenske prognoze i kišnog vremena, požurili sa žetvom da ih ne bi uhvatila još nepovoljnija nedelja, pa je žito bilo sa dosta vlage. Ipak, na kraju, sve se završilo dobro, osim cene žita.

Prema podacima iz Opštinskog izveštaja o žetvi u 2010. godini, ove godine, u opštini Plandište je ukupno  posejano 8275 ha pšenice, 5625 ha na površinama poljoprivrednih preduzeća i zadruga i 2600 ha na individualnim gazdinstvima. Prosečan prihod pšenice za ovogo dišnji rod je bio 3,4 t/ha za poljoprivredna preduzeća i 3,5 t/ha za individualna gazdinstva. Ovbogodišnja, ukupno ostvarena proizvodnja žita je 28225 tona, 19125 t na poljima poljoprivrednih preduzeća i zadruga i 9100 tona na poljima individualnih gazdinstava.

Ozimog ječma je ukupno bilo manje nego prošle godine, 630 ha , 330 ha na parcelama poljoprivrednih preduzeća i zadruga i na poljima individualnih gazdinastava, isto kao i prošle godine, 300 ha  Prosečan prinos je manji nego prošle godine, kao i kod pšenice, i ove godine je bio 3,0 t/ha . Ukupno ostvarena proizvodnja je bila 1890 tona.

Uljane repice je u atarima opštine Plandište bilo posejano 450 ha, 50 ha na poljima poljoprivrednih preduzeća i zadruga i 400 ha na poljima indiviualnih gazdinastava. Sav rod je požnjeven, kao i kod pšenice i ozimog ječma,  sa prosečnim prinosom od 2,5 t/ha. Ovogodišnja , ukupna proizvodnja uljane repice je bila 1125 tone.

U žetvi je učestvovalo 47 kombajna poljoprivrednih preduzeća i zadruga i 85 kombajna individualnih gazdinstava.

Zvanični Opštinski izveštaj o žetvi sastavio je Zoran Majkić, dipl, ing poljoprivrede u opštini.

G.R.

Scroll to Top