ПРВА РАДИОНИЦА УСПЕШНО ОДРЖАНА У ПЛАНДИШТУ

У току је реализација пројекта ”Унапређење дијалога између организација цивилног друштва и јавних власти код пројеката јавно-приватног партнерства на локалном нивоу” . 

ПРВА РАДИОНИЦА УСПЕШНО ОДРЖАНА У ПЛАНДИШТУ

 У понедељак, 28. фебруара 2022. године, Институт за територијални економски развој – ИнТЕР из Београда организовао је у Пландишту  прву радионицу у оквиру пројекта ”Унапређење дијалога између организација цивилног друштва и јавних власти код пројеката јавно-приватног партнерства на локалном нивоу” . У Пројекту, који је финансиран од стране Београдске отворене школе (БОШ), а преко  Делегације Европске уније у Србији, учествују три општине, Бечеј, Пландиште и Топола.

Радионица у Пландишту је организована и успешно реализована  за представнике организација цивилног друштва, медије и представнике локалне самоуправе. Све присутне је у име Општине Пландиште поздравила Александра Одавић Мак, начелница Општинске управе Пландиште која је укратко говорила о пројекту јавне расвете који је општина реализовала захваљујући јавно-приватном партнерству. Након тога, на тему јавно-приватног партнерства и значаја дијалога између организација цивилног друштва и јавних власти, говорила је Весела Влашковић, истраживач на пројекту. У интерактивном  духу, на радионици  се говорило о  примерима  добре праксе у другим општинама и презентоване су  конструктивне идеје за јавно-приватно партнерство у општини Пландиште. Присутни су исказали потребу за едукацијом и спремност да се едукују како би побољшали рад својих организација.

На радионици су представљени прелиминарни налази мониторинг извештаја о степену укључености организација цивилног друштва у процес планирања и доношења одлука у пројектима јавно-приватног партнерства на локалном нивоу, који говоре да ОЦД нису укључене  ни у једној фази спровођења пројеката  јавно приватног партнерства.

Радионице ће се након Пландишта, одржати у Тополи, а средином марта и у Бечеју где ће присуствовати и један број учесника из Пландишта.

Од 2000. до данас, Европска унија донирала је више од 3.6 милијарди евра у Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.

Scroll to Top